Medově-ořechové hodování po Valašsku
FOTO: autorka

Medově-ořechové hodování po Valašsku

15. 9. 2017

Nejen včelaři se shodují v názoru, že med je velmi zdravá potravina, ba přímo lék na nejrůznější zdravotní problémy, a také jako prevence. Podmínkou však je, aby lidé jedli med z lokalit, kde žijí. V takovém případě je konzumace medu účinná i při léčbě pylových alergií, protože se tyto látky dostávají do těla průběžně celý rok.

Med byl ctěn a vážen od nepaměti, a to napříč náboženstvími. Staří Indové věřili, že při správné kombinaci medu a mléka je možné dosáhnout věku až pěti set let. Ostatně i praotec Čech dobře věděl, proč se při pohledu z Řípu na okolní krajinu raduje kromě jiného z hojnosti medu. Slované věřili a věří v sílu medoviny, nápoje ze zkvašeného medu a vody. A tak není divu, že i dnes, kdy je svět zaplavován novými a novými léky, se lidé v hojné míře k výborným vlastnostem medu vracejí a hledají v něm lahodný zdroj zdraví, síly i elixír dobré nálady.

Máme-li svého včelaře, je jedno, jestli dáváme přednost světlému medu lučnímu, tmavému lesnímu medovicovému či tekutému akátovému. Důležitá je kvalita. Med je také oblíbenou a nepostradatelnou surovinou při vaření. Protože letní čas není vhodný pro hodiny strávené u rozpálené trouby při pečení perníků či medovníku, pochutnáme si na tradičních valašských medových lívancích o to více. Jsou rychlé, zdravé, syté a jednoduché na přípravu. Ke kuchtění také můžeme přizvat omladinu. Vaření s vnoučaty je radostné a zážitek ze společné hostiny bude o to větší!

Recept na Valašské medové lívance s ořechy
250 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 400 cl mléka, 30 g droždí, 30 g moučkového cukru, 1 vejce, strouhaná citronová kůra, sádlo na smažení, 250 g mírně nahřátého tekutého medu, 100 g sekaných vlašských ořechů, 200 g zakysané smetany

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme moučkový cukr, citronovou kůru, vejce a zašleháme obě mouky, nejdříve hladkou, potom hrubou. Pokud použijeme kvasnice sušené, řídíme se návodem na obalu. Vzniklé řidší těsto dobře vymícháme, až se nám na povrchu vytvářejí bubliny, mísu přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout. Až se objem těsta viditelně zvětší, můžeme začít smažit. Na pánvičce rozpustíme vepřové sádlo a poté, co je dostatečné horké, začneme smažit po obou stranách jednotlivé lívance do zlatova. Hotové potřeme medem, je-li příliš tuhý, opatrně jej rozehřejeme ve vodní lázni, posypeme strouhanými ořechy a přeložíme napůl. Na talíři můžeme lívance doplnit šlehačkou nebo kysanou smetanou a k chuti jistě přijde i hojná ovocná obloha.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%