Mohou ženy po šedesátce zhubnout? je to těžké, ale ano
Ilustrační foto: pixabay.com

Mohou ženy po šedesátce zhubnout? je to těžké, ale ano

23. 11. 2017

Otázka váhy představuje u mnoha žen věčný problém. Jestliže v mladším věku bylo celkem snadné zbavit se dietou několika kil navíc, nyní, ve zralém věku, to představuje těžkou práci.

Ženy nad 60 by se měly naučit vytvořit si spojnici mezi poklesem přísunu energie při zvýšeném příjmu důležitých rostlinných živin a dostatku bílkovin, a zvýšením spotřeby energie. Řečeno zjednodušeně to znamená sehnat dostatek informací o zdravé stravě, použít je v praxi, dbát o střeva a hodně se hýbat.

Časté příčiny nadváhy u starších žen
Vzhledem k hormonálním změnám po přechodu se zpomaluje metabolismus, mění se rozložení tělesného tuku a snižuje se kalorická spotřeba. Na základě špatných návyků z minulých let se nashromáždí "strusky", játra a ledviny jsou unavenější, a proto detoxikace nefunguje zcela optimálně. Střevní sliznice je zatěžována díky Fast Foodům, civilizačním toxinům, konzervantům a barvivům, takže je proděravělá a špatně strávené části potravy jí procházejí a útočí na imunitní systém.
Následují zánětlivé reakce, trávicí poruchy, takže pak mnoho žen nesnáší ani zdravou stravu. Obzvlášť častá a ještě nepříliš známá u žen je nesnášenlivost pšenice a lepku. Tělo strádá návaly hladu a uspokojuje je chybnými potravinami.

Co můžete dělat samy?

Změna stravy 
Zeštíhlující diety, které se drží několik týdnů, přinášejí málo, neboť po nich se zase upadá do starých návyků. Dlouhodobě lepší a zdravější je si přebudovat stravu: vylučte jednoduché sacharidy a příliš mnoho živočišných produktů. Od bílého chleba přejděte na celozrnný, od masa, uzenin a sýrů na zeleninu, luštěniny, salát, ovoce a zdravé rostlinné tuky. Snad se vám podaří zkusmo na 14 dní vyloučit veškeré výrobky, obsahující lepek. Pokud se budete cítit lépe a snížíte váhu, bude pak pro vás snadnější se s touto formou stravy spřátelit.

Vynechte různé mlsání
Dodržujte 3 jídla za den a nejezte mezi tím. Mezi jídly by se měly dodržovat pauzy alespoň 5 hodin. Podle možnosti by se už vůbec nemělo jíst po 19 hodině, pouze pít vodu. Každý dokáže ovládnout své chutě a vedle dosažení normální váhy se tím i chrání před chorobami stáří.

Zelené smoothie (mixované koktejly)
Nahraďte jedno jídlo zeleným smoothie. Zasytí a organismu plně dodá množství druhotných rostlinných látek, které nastartují metabolismus, doplní zásobu vitaminů a našim buňkám dodají novou energii.

Péče o střeva
Bez zdravých, dobře fungujících střev se vám bude obtížně dařit zhubnout. Miliony střevních bakterií pomáhají nejen při trávení, ale podílejí se i na funkci našeho imunitního systému a na naší duševní pohodě. Vyplatí se tedy se podrobněji informovat, jak to s vašimi střevy vypadá..

Pomoc z rostlinné říše
Existuje několikerá pomoc z rostlinné říše, aby se snáze spálil tuk, např. tinktura z artyčoku. Hořčiny usnadňují trávení. Nebo trik: abyste se rychleji nasytily, vypijte krátce před jídlem sklenici vody.

Pohyb
A konečně - výdej energie. Nevynechte žádnou příležitost k pohybu. Místo výtahu choďte do schodů, místo autem jezděte na kole, do sousední kanceláře zajděte osobně místo zasílání SMS. Zde může být velmi motivující krokoměr. Dejte si předsevzetí, že nejméně třikrát týdně budete hodinu nějak sportovat, až se pořádně zapotíte.

nadváha zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%