Když dýně není jen kompot
Ilustrační foto: pixabay.com

Když dýně není jen kompot

16. 11. 2017

Tradiční dýně se v kuchyni nyní nevyužívají jen na kompot, jako tomu bylo dříve. Dají se z nich udělat polévky, placky i pyré. Podceňované dýně je možné přidat úplně do všeho, navíc má člověk radost, když si ji může sám vypěstovat. A není to nijak náročné.

„Každý má dýni spojenou s kompotem, ten jsem ale nikdy nemusel,“ říká šéfkuchař Pavel Václavík z Velkých Karlovic na Vsetínsku, který na podzim připravuje řadu jídel z karlovských dýní. „Jsem také rád, že se po období dýní hokaido vracíme ke klasickým dýním, muškátovým nebo jiným, které si sami vypěstujeme,“ podotkl pan Václavík. 

Lidé se přitom podle jeho slov k pěstování dýní stále více vracejí. „Mají to bez chemie, děti se o to starají, mají pak radost, když sklidí. Pokud má člověk vášeň pro vaření, tak má z toho radost. Přichází doba, kdy lidé chtějí jíst zdravě, tohle je krok správným směrem. Na Valašsku jsme hrdí, že si vše vypěstujeme sami, byl jsem na to sám zvyklý, až nyní jsem si uvědomil, že jsem celý život strávil v 'biu', ani mi to nepřišlo,“ poznamenal Václavík. 

Z dýní přitom připravil letos domácí nudle s dýňovou pěnou, dýňové noky i zmrzlinu nebo lososa na dýňovém gelu. Recepty z dýně však mohou být podle Václavíka jednoduché. 

„Můj oblíbený recept jsou dýňové placičky s ovesnými vločkami. Na másle se orestuje trocha česneku, přidá se nahrubo nastrouhaná dýně, namočí se vločky, vymačká se z nich voda, pak se zamíchají s teplou orestovanou dýní, osolíme, opepříme, necháme trochu zchladnout a přidáme jedno vajíčko. Necháme hmotu zchladnout, vytvarujeme placičky a opékáme,“ popisuje šéfkuchař.

Tento recept je oblíbený i u něj doma. „Nedávno udělala žena placičky s kaší, chtěl jsem si přidat, ale už nebyly. Je to výborné, lehké, hlavně i děti dostávají zeleninu v příjemné formě,“ dodal s tím, že ke klasickým dýním se vracejí také amatérské kuchařky.

Dýňová semínka proti různým nemocem

Dýňová semínka v sobě ukrývají celou řadu zdraví prospěšných látek, ať už to jsou polynenasycené omega-3 nebo omega-6 mastné kyseliny, které mají velmi pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Semínka jsou rovněž bohatá na celou řadu vitamínů jako A, D, B1, B2, B6, E, ale i selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo. Působí pozitivně na kvalitu vlasů a nehtů. Jsou v nich přírodní hormonálně účinné látky a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Působí také proti zánětům močových cest a prostaty.

Jak nejlépe dýňová semínka usušit?

Dýňová semínka nejlépe vysušíte v troubě. Zbavte je co nejvíce dužiny a poté je rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Dbejte na to, aby se pokud možno nepřekrývala. Semínka pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, dokud neoschnou. Trvá to přibližně hodinu. Občas je promíchejte. Pak plech vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.

 

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%