Věk není překážkou
FOTO: autorka

Věk není překážkou

29. 11. 2017

Znáte Oldu Čepelku?
Posečkejte chvilenku.
Až přečtete řádky níže,
mnohá srdce rozzáří se.

V mém okolí se vyskytuje řada akčních lidí v seniorském věku, nejvíce z nich mě však oslovil svými názory a životním přístupem Olda Čepelka, vtipný intelektuál se širokým rozhledem a výbornou fyzickou kondicí. Setkala jsem se s ním na sportovní akci ekolo Seniour Tour Praha-Olomouc, kde byl šéfem íčkařského pelotonu a nevycházela z údivu, co všechno člověk v jeho věku dokáže stihnout a vykonat. Představovat ho na tomto portále není potřeba, poněvadž patří k nejaktivnějším přispěvovatelům. Publikuje zde jako cestovatel a spisovatel, a proto se můžeme těšit zajímavými poznatky a postřehy z jeho někdy až dobrodružných výprav a seznámit se s ukázkami bohaté literární tvorby v podobě básní a povídek. Na diskuzním fóru se rád zapojuje do debat a nebojí se tvrdě komunikovat se svými oponenty o politice a veškerém dění ve světě.

Mimořádná lidská kvalita a srdce na dlani, tak by se dal charakterizovat jeden z nejvýraznějších rysů jeho povahy, o němž se může přesvědčit každý, kdo vynaloží trochu námahy a začne pátrat na internetu. Kromě wikipedie, kde se nacházejí stručné údaje z  profesního života a odborné publikační činnosti, narazíte na nejrůznější informace, které ve vší skromnosti Olda nevydává na odiv. Věděli jste, že aktivně podporuje děti bez domova, SOS dětské vesničky a Klokánky? Že momentálně jeho hlavní náplní je pomáhat psychotikům, převážně bezdomovkyním a samoživitelkám v exekuci, zařadit se do běžného života? Lidé živořící na okraji společnosti, nad nimiž většina zlomila hůl a považuje je za odpad, to je nyní velká výzva pro Oldu. Poskytuje jim odbornou pomoc včetně poradenství a je jim nápomocný při hledání životního prostoru. Já si ho za tuto činnost nesmírně vážím.

Že Oldovi nechybí vtip a nápaditost, dosvědčuje kniha Maléry a já, kde s humorem sobě vlastním prozrazuje, jak proplouval nejrůznějšími úskalími života, od dětství přes dospívání po dospělost. Kdo četl toho skvělé dílko, vydané před třemi lety, dá mi určitě za pravdu. Ostatně jeho reportáže, posílané on-line ze Seniour Tour jsou toho též důkazem. Těsně před zveřejňováním příspěvku na portál nám předčítal příspěvky s takovou autentičností, že jsme doslova řvali smíchy.

Na závěr bych chtěla vyzdvihnout jednu z nejvýznamnějších aktivit, jež ho provází celým životem a troufám si tvrdit, že mu velkou měrou pomohla i v dobách ne zcela příznivých. Jde o sport, speciálně běh. Olda, coby celoživotní kondiční běžec, se dostal do podvědomí sportovní veřejnosti nejen jako závodník, ale také jako nadšený propagátor běhů do vrchu. Kromě absolvování mnoha maratonů a silničních závodů se stal zakladatelem legendárního Běhu na Ještěd, organizoval běžecké závody do vrchu dětí a veteránů, což nebylo vůbec jednoduché, spolupracoval s pořadateli v zahraničí a zajišťoval účast českých běžců na soutěžích. Jelikož sama provozuji trailový běh, mohu posoudit, že je to velmi náročná a těžká sportovní disciplína a opravdu smekám před Oldou, protože se do dnešního dne těchto závodů účastní.

Rozloučím se jeho vlastní myšlenkou, kterou mi poslal při popisování vztahu k lidem, spadnoucím na úplné dno a jimiž převážná část našeho národa opovrhuje:

Nejhezčí pocit je, když uděláš někoho alespoň na chvíli šťastným.

Děkuji Oldo, že jsem měla čest osobně Tě poznat.

 

SOUTĚŽ AKČNÍ SENIOR - Znáte ve svém okolí ženu či muže v seniorském věku, kteří jsou něčím výjimeční? Kteří například mají za sebou nějaký mimořádný sportovní výkon, řídí ve vysokém věku firmu, pracují pro charitu, malují obrazy, hrají divadlo, vystudovali vysokou školu apod.? Představte tyto akční seniory našim čtenářům - napište o těchto lidech příběh nebo s nimi udělejte rozhovor a vyhrajte některou z cen! Více informací o soutěži najdete na tomto místě.

 

Můj příběh Soutěž - Akční senioři
Hodnocení:
(4.9 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.