Dana Pitchon: fotografka, bývalá topmodelka a múza Tarase Kuščynského
Dana Pitchon (Vašátková) na fotografii Tarase Kuščynského

Dana Pitchon: fotografka, bývalá topmodelka a múza Tarase Kuščynského

1. 12. 2017

Přiletěla do Prahy jen na pár dní: pozvali ji sem na slavnostní vernisáž poštovní známky Tarase Kuščynského, na které je schoulená. Ta slavná fotka, podle které známka vznikla, jedna z nejznámějších fotografií Tarase, se také jmenuje „Schoulená“ a Dana (tenkrát ještě Vašátková) ji s Tarasem nafotila na začátku sedmdesátých let v kapradí na zahradě chaty v Dobřichovicích. Sen o kráse, půvabu, něze a niternosti, sen o dívce, o všech něžných dívkách, o zhmotnělých vílách žijících, vlajících a choulících se kdykoliv a kdekoliv na nejlíbeznějších místech této nebo i jiné planety. Naprosto nadčasový sen.

Před třiceti osmi lety odjela ze socialistického Československa za svojí životní láskou Matthew Pitchonem do Ameriky. Byl to naprostý zlom v jejím životě! Z letadla vystoupila vznosná mladá dáma – a na letišti ji čekal manžel Matthew - Matěj v roztrhaných džínách. Střet dvou civilizací, dvou odlišných filozofií. Samé kontrasty! Život v socialismu plný snů o lepší budoucnosti kontra kapitalismus uznávající hlavně peníze. Danina matka knihovnice a otec architekt kontra Matějovi rodiče slavní operní pěvci. Ale protiklady se přitahují!

Na vernisáži „Schoulené“ byli zosobněním manželské shody a souladu. Těch třicet osm let jim jen prospělo. Prošli si s Matějem mnoha peripetiemi a zažili i pády – nejen pomyslné, ale i doslovné. Ze všeho se ale nakonec dostali díky neuvěřitelnému štěstí, za kterým ale vždy byla obrovská píle a pracovitost, naprosto adekvátní a statečné řešení daných situací. Vlastníma rukama postavili postupně několik domů: dva na Floridě a jeden, ve kterém už léta žijí, v Kalifornii.

Pamatuji se na fotky zaprášené Dany s elektrickou pilou a jiným stavebním nářadím v ruce. Skutečně neměli nic zadarmo! Přitom oba pracovali – Matěj jako viceprezident velké firmy, Dana nejprve jako módní návrhářka a majitelka značky Cougar, později jako fotografka dramatických scenérií a portrétů. V následujícím rozhovoru naprosto zachovávám Danin amerikanizující styl a její  stručnost - odpovědi totiž psala.  

Jakou technikou své fotografie vytváříte? A jaká tématika vás nejvíc fascinuje?
V poslední době dělám digitálni fotografii (HDR) tištěnou na hliníku. Většinou jsou to panorama kalifornské krajiny a některé jsou i z Baham.

Jste velice činorodá a kreativní. Kolik vlastně máte za sebou výstav?
Nevim!

Vím, že hodně. V jednom interview jste prohlásila, že z Kalifornie půjdete jedině nohama napřed. Co je na Kalifornii tak kouzelného?
Příroda v Kalifornii je nádherná, má všechno: ohromné stromy, překrásné moře s útesy, pouště, vysoké hory. My bydlíme v sekvojovém lese. Máme potok na našem pozemku, kde sedí náš dům v pohádkovém lese.

A co Američané, speciálně Kaliforňané? Čím se liší od Čechů?
Kaliforňané jsou úplně jiní než ostatní Američané. Jsou namícháni z různých částí světa. Strašně přátelští a moc chytří.

Vaše dcera Barbora je s vámi v Americe od první třídy a dnes je už téměř rodilou Američankou. A její dcera Kayla, vaše vnučka, nedávno úspěšně ukončila universitu – studovala marketing. Dělají vám jenom radost! Co nám o nich řeknete?
Kayle už je 23 let. Po škole dostala práci v Hidrick and Struggles, to je jedna z pěti nejlepších headhunting firem na světě. Má před sebou krásnou budoucnost.

Vaše rodná vlast vás už příliš neláká. Od té doby, co jste s Matějem už v důchodu, jako by něco bylo jinak: ve srovnání s Amerikou někdy říkáte spoustu výhrad.
Nemám žádné výhrady. V posledních šesti letech jsem byla v Česku třikrát. Teď chceme s Matějem začít cestovat do jiných zemí, kde jsme ještě nebyli. Na půl roku každou zimu jezdíme na Bahama na naší sedmnáctimetrové plachetnici na celou zimu. V létě jsme v Kalifornii. Ještě chceme vidět trochu světa, než to nebude možné.

Jaké to na Bahamách je? Jak tam trávíte čas? Jaké to má plusy a jaké minusy?
Na Bahama jezdíme sedm let s naší druhou lodi. Je to plachetnice Benetau. Bahamas jsou strašně krásné ostrovy s křišťálovou vodou a bílými plážemi. Jelikož tam jezdíme již třicet dva let, známe plno lidí na určitých ostrovech, tak tam vlastně jezdíme za kamarády. Bahamčani jsou moc hodní a příjemní lidé. Matěj loví mořské raky a já je vařím. Dělám plno párty a pozvu všechny naše kamarády z různých jiných lodí.

Teď se tam také chystáte. Kalifornskou zimu strávíte zase na Bahamách.
Teď jsme zrovna zpátky na lodi a připravujeme se na výjezd začátkem prosince.

Zdá se podle všeho, že se vás stárnutí vůbec netýká!
Já nemám pocit, že stárnu! Jen dělám zajímavější věci a mám na to víc času. Chodím taky do tělocvičny a snažím se být ohebná. Jinak dělám všechno, co chci dělat, zatím. Chci si užít co nejvíc můžu. Tak šťastnou cestu s námořnickým „Ahoj“!

Natalie K. Faitlová pro portál i60

osobnosti rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.