Vánoce rovná se tloustnutí. Co to tedy letos zkusit jinak?
Ilustrační foto: pixabay.com

Vánoce rovná se tloustnutí. Co to tedy letos zkusit jinak?

5. 12. 2017

Pečeme, vaříme, smažíme. Pak všechno sníme, je nám těžce a jsme naštvaní, že jsme ztloustli. Toť shrnutí podstaty současných Vánoc v drtivé většině českých domácností.

Vánoční svátky jsou spjaty s přípravou určitých jídel a právě ty české jsou dost velkou kalorickou bombou. Jistě, všichni to víme a všichni říkáme: Však je to jen jednou do roka, tak proč bychom si nedopřáli. Kousek kapra, hromádka bramborového salátu, sem tam vanilkový rohlíček, to přece ještě nikoho nezabilo. Iva Málková, zakladatelka hnutí STOB, která je přední českou odbornicí na problematiku hubnutí, spočetla, jaký přísun energie nám takové běžné vánoční mlsání dává.

Tak kupříkladu vanilkový rohlíček znamená 300 kilojoulů, vosí hnízdo s máslovou náplní 600 kilojoulů, porce smaženého kapra 1700 kilojoulů, dvě stě gramů bramborového salátu 2300 kilojoulů. A teď to podstatné, doporučený denní příjem energie je okolo devíti tisíc kilojoulů, u lidí, kteří nemají moc pohybu, ještě nižší.  Takže je jasné, že o Vánocích dostává naše tělo pořádně zabrat.

"Samozřejmě jde o orientační energetické hodnoty," upozorňuje Iva Málková. "Vždy záleží na množství přísad v jednotlivých jídlech, to znamená, že každý používá jiné množství majonézy, cukru, tuku. Také záleží na velikosti porce či kousku."

Triky nutričních specialistů

Nutriční specialisté a dietologové sestavili soupis triků, kterými je možné kalorickou hodnotu českých tradičních vánočních jídel snížit. Domácnosti se samozřejmě dělí na dvě části. Jedna zastává názor, že takové šizení a upravování vánočních dobrot je svatokrádež a ubírá jim to na kvalitě, druhá naopak v posledních letech čím dál více experimentuje a tradiční jídla předělává do lehčí, zdravější podoby. Často jde o drobnosti, které však mají na naše zdraví až nečekaný vliv.

"Strouhanku na smaženého kapra či řízek si můžete připravit z celozrnných rohlíků a místo klasického trojobalu můžete použít nadrcené celozrnné lupínky," říká Iva Málková. "Místo kapra zkuste lososa na grilu či rybu pečenou v troubě. Velmi vhodná, šetrná a chutná úprava ryb je v páře. Například dvě stě gramů smaženého kapra v oleji má výchozí hodnotu 2300 kJ. Když stejnou porci usmažíme na teflonové pánvi s minimem tuku, ušetříme 700 kj. A když stejnou porci kapra upečeme, ušetříme 950 kJ," vysvětluje.

Cože, do cukroví kefír?

Jenže právě podobné změny v tradičních úpravách znamenají v některých rodinách pohromu. Toto se kupříkladu o loňských Vánocích odehrálo v jedné brněnské rodině. Čtyřicetiletí manželé pozvali své rodiče. Žena připravila klasickou večeři, to znamená kapra a bramborový salát. Problém nastal už odpoledne, když si její tchán sedl k cukroví. "Jak to, že se ti to tak drobí?" dotázal se snachy, jen co kousl do prvního kousku. "Jarunko, my to máme doma takové měkčí, vláčnější, viď?" dotázal se ženy.

Snacha v té době ještě zachovala chladnou hlavu: "Já tam dávám méně tuku, víte, tatínku. Místo třetiny tuku dávám kefír." "Co? Kefír? Kdo to kdy viděl dávat do cukroví kefír?" neudržel se tchán. "My dáváme kefír, abychom v šedesáti neměli v háji žlučník, žaludek a kolem břicha pneumatiku," vložila se do debaty šestnáctiletá dcera. "No, když vám nikdo nevysvětlil, jak se má pořádně péct, to je těžké, ženské," uzavřel diskusi tchán. Co myslíte, jaký pak v té rodině Štědrý večer byl? Ano, atmosféra byla tísnivá. A ještě zhoustla poté, když vyšlo najevo, že kapr neplaval v oleji, ale smažil se, chudák, úplně na sucho. To už vyjádřil nespokojenost i otec hospodyně a když se přidal i její manžel, byl oheň na střeše. "Tak si příště chystejte Vánoce sami, my s s dcerou koupíme zájezd do Thajska," zaječela.

Přitom používání co nejméně tuku při pečení je jedna z hlavních zásad, kterou odborníci na výživu v tomto předvánočním období propagují. "Místo máslových krémů používejte tvarohové, nezapomeňte na želatinu a krémy nízkotučné. Uberte z receptu část tuku, zhruba třetinu a nahraďte ji mlékem, jogurtem či kefírem. Plechy nevymazávejte tukem, používejte pečicí fólie," shnuje Iva Málková.

Vánoční experiment či tradice?

Čím dál více žen v posledních letech peče vánoční cukroví z celozrnné mouky, která má dvakrát více vlákniny a minerálních látek i vitamínů než běžná mouka. Existuje řada receptů na cukroví z mouky špaldové, žitné, pohankové nebo amarantové. Tak můžeme právě ty letošní Vánoce pojmout aspoň částečně jako čas pro nějaký ten experiment. I když počítejme s tím, že pak doma můžeme slyšet: "Hele, nejsou ty rohlíčky letos nějaké jiné?" Ano, riziko nepochopení od okolí je v tomto směru docela velké, protože, co se vánočních dobrot týká, většina z nás je konzervativní, to si přiznejme.

Vánoce Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.