Asistenční služba: pomoc, kterou oceníte
Ilustrační foto: addobestock

Asistenční služba: pomoc, kterou oceníte

5. 12. 2017

Zvládnout péči o domácnost, nákupy, pochůzky po úřadech a lékařích, je náročné i pro mladého a zdravého člověka, natož pak pro seniora. Zdá se sice, že lidé v důchodu mají více volného času, ale síly bohužel ubývají a dojít do obchodu je najednou složitější než se zdálo. Není však nutné vše zvládat sám. Nechte si pomoci.

Snaha udržovat se aktivní a soběstačný, je chvályhodná a prospěšná, odpočinek je ale stejně důležitý a pomáhá načerpat síly i na věci, které přináší člověku radost, třeba na procházku s přáteli nebo hru s vnoučaty.

Není žádná ostuda požádat o pomoc s činnostmi, na které již s věkem nestačíte, nebo vás příliš vyčerpávají. Existuje spousta možností, jednak poprosit o pomoc příbuzné, ale mnohem příjemnější variantou je využít služeb tzv. osobní asistence pro seniory.

Osobní asistent pomáhá s těmi činnostmi, na které senior nemá dost sil nebo si na ně sám netroufá. Jedná se především o běžné denní úkony, jako je osobní hygiena, oblékání, praní prádla, vaření, pomoc při jídle, rehabilitace nebo polohování. 

Asistenční služby jsou ale také určeny pro zajišťování dalších oblíbených nebo potřebných aktivit – společnost při procházkách, hraní her, doprovod k lékaři a na úřady nebo třeba jen posezení u čaje.

Cílem asistenční služby není jen zajištění fyzických aktivit, na které již senior nestačí, ale pomáhá také zvládnout pocity samoty a izolace. Služba odlehčuje starým lidem v jejich každodenních činnostech tak, aby měli zajištěno vše, co potřebují k plnohodnotnému a komfortnímu životu.

K financování služeb osobní asistence je možné využít příspěvku na péči, pokud na něj má senior nárok. Žádost o příspěvek se podává na úřadu práce, kde vám formulář poskytnou a podají doplňující informace. K dlouho očekávanému zvýšení příspěvku na péči dojde v roce 2018. 

Asistenti a asistentky jsou odborně proškolení a s péčí o seniory mají zkušenosti. Přenechte tedy část svých činností s klidným svědomím na nich a ve volném čase si odpočiňte. Využití služeb osobní asistence může ulehčit i vašim blízkým, kteří se o vás starají a pomáhají vám. Zbude vám tak více prostoru na společné trávení času při aktivitách, které vás baví. Praktický přehled poskytovatelů asistenčních služeb najdete na stránkách www.pece.cz.

 

30564-adobestock-119767400.jpg

péče
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.