Vhodný zimní sport pro seniory? Běžky
Ilustrační foto: ingimage.com

Vhodný zimní sport pro seniory? Běžky

29. 12. 2017

Primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová odpovídá na dotazy o vhodných sportech a aktivitě u lidí nad 60.let. 

Jaké sporty jsou pro lidi nad 60 let v zimním období vhodné?
Aktivní přistup k životu je velmi důležitým faktorem při udržování se v dobré fyzické i duševní kondici. Volba pohybové aktivity vždy vychází z individuálního předchozího přístupu k pohybu. Člověk, který byl zvyklý pouze sedět a dívat se na televizi, nemůže vzít z ničeho nic lyže a jít celý den sjíždět sjezdovku. Proto i doporučení pohybové aktivity tomuto musí odpovídat. Vitálním osobám, které jsou na fyzickou námahu zvyklé, lze doporučit především běžecké lyžování. Vhodné mohou být i procházky v přírodě. Vždy záleží, jak se při pohybu cítí a zda nemají nějaké obtíže, které by je limitovaly. V tomto případě je poté lepší zvolnit a zvolit takovou aktivitu, u které se vyskytovat nebudou. Pro ty, kteří radši v zimě zůstávají doma v teple, je zde možnost cvičení s metodou INFINITY, kterou je možné provádět i v křesle v pohodlí domova.

Je vhodné pro starší lidi lyžování?
Lyžování je také vhodné i pro lidi nad šedesát let s dobrou kondicí, samozřejmě přizpůsobené jejich možnostem. Doby, kdy sjížděli šusem černou sjezdovku, jsou asi nenávratně pryč, to však neznamená, že si lyže nelze stále nasadit a vyrazit. Pokud se budeme bavit obecně, určitě vhodnější je lyžování běžecké, založené na klouzavém pohybu, kde si intenzitu volíme sami, než sjezdové, kde zatížení na náš pohybový aparát je dané sklonem sjezdovky, kvalitou sněhu a dalšími parametry, které nelze plně kontrolovat. Právě tato nemožnost ovládat může vést k tomu, že se dostaneme do příliš náročné situace, kterou již nezvládneme, a to poté může vést ke zraněním. Ty u seniorů bývají větší problém. Protože kosti se snadněji lámou a hůře hojí. Takže ano, lze lyžovat, ale přiměřeně svým možnostem.

Jaké obecné zásady aktivního života (fitness a sport, intenzita) jsou u starších lidí?
Asi nejzákladnější zásadou, kterou je nutné dodržovat, je právě zůstat aktivní. Podoba této aktivity je poté hodně dle preferencí a možností každého z nás. Jestli někdo rád jezdí na kole, sportuje, nebo okopává záhonky na zahradě, není tak podstatné. Hlavní je, aby nějakou činnost vykonával a cítil se při ní příjemně, bez větších potíží a také potřebný. Pokud nám tedy tělo nedovolí např. běhat, zkusme jít pouze na procházku. Intenzita všech pohybových činnosti záleží na našem fyzickém stavu, který musíme respektovat. Není vhodné se výrazně snažit překonávat naše krajinní hranice. Vhodné jsou aktivity, které člověka příjemně unaví, udržují jej v dobré kondici a podporují jeho zdraví. 

sport
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%