Máme rádi zvířata. Silvestrovské kastrace a lustrace
FOTO: autor

Máme rádi zvířata. Silvestrovské kastrace a lustrace

29. 12. 2017

Vážení přátelé, vzhledem k současné politické situaci v ČR i Evropě mi, prosím, promiňte délku tohoto článku v důsledku závažnosti tohoto tématu.  

ÚVAHA  PRVNÍ  
Já miluji rybí jikry a mlíčí a neumím si představit rybí polévku, kde by chyběly. Na Vánoce jsme s dětmi jezdili do Prahy k babičce, jen pokud jsem z důvodu nemoci nemohl jet s nimi, uvařil jsem si alespoň tu rybí polévku – z vývaru v kostce, zeleniny a právě rybích vnitřností. Takže jsem kvůli tomu nepotřeboval kupovat celého kapra. A zřejmě jsem nebyl sám, protože většinou s jejich koupí nebyl problém. Ovšem až na výjimky, jak vidíte na úvodním obrázku. Tento převratný objev vedoucího rybárny v Českých Budějovicích mě rozesmál – aha, takže v této rybárně kapry nekastrují! Mobilem jsem si tuto tabuli vyfotil, ale protože jsem se u toho pořád usmíval, vzbudil jsem tím nelibost onoho vedoucího a ten se mi pomstil. Chtěl jsem si u něj alespoň slanečky (matjesy ?) v oleji a on mi z 50% chtěl prodat olej, ve kterém plavaly.
         Nicméně mě ta situace přivedla k zamyšlení. Co třeba velmi ceněný kaviár? To jsou přece také jikry, tedy vlastně rybí vajíčka. Jako pravý, černý kaviár se označuje ten, který je z jeseterovitých ryb. Jejich jikry jsou drobné a mají šedočernou až černou barvu. Nejdražší, nejchutnější a největší pravý kaviár pochází z vyzy velké. Může za to velký úbytek jeseterovitých ryb v důsledku velkého výlovu v poslední době. Pravý kaviár je v dnešní době stále vzácnější a tím i stále dražší. Podstatné ovšem je, že kvůli našim mlsným jazýčkům vzniká další ohrožený živočišný druh. To je přece něco jiného, než při kastraci býků. Hovězímu dobytku vyhynutí nehrozí a voly potřebujeme mnohem více než býky. Ovšem tzv. býčí žlázy, (lidově bejčí koule), jsou také vyhledávanou pochoutkou, kterou v prodejně masa jen tak neuvidíte. Jsou z nich senzační obalované řízky, jen je před smažením potřebná mléčná lázeň. Já jsem je naposledy jedl asi před 40 lety. Tehdy jsme na stavební průmyslovce učili syna šikovného řezníka, a tak jsme k němu chodili nakupovat do prodejny MASO – UZENINY zadem, někdy tam ovšem byla z protekčních zákazníků také fronta. To jsem ale odbočil. Takže na závěr své první úvahy bych chtěl říci: Chovejme se zodpovědně  a ponechme nějaké lahůdky také příštím generacím! Kupme si raději toho matjesa v oleji… A ještě praktická rada, vyplývající z úvodního obrázku: POZOR! V rybárnách, kde můžete koupit vnitřnosti samostatně, plavou zřejmě v kádi jen vykastrovaní kapři!

ÚVAHA DRUHÁ
Velmi často se mezi chovateli domácích pejsků a kočiček řeší otázka „kastrovat či nekastrovat?“. Jsem dalek toho, abych v této věci někomu radil, samozřejmě rozhodují především individuální podmínky a zkušenosti chovatelů. Profesionální přístup veterináře je samozřejmostí.


Na celé věci mne ovšem zaujala skutečnost, že existují dva nesmiřitelné tábory mezi příznivci a odpůrci kastrací, které spolu nevybíravými slovy bojují na sociálních sítích, ale i v denním tisku. Takže, přátelé, byl bych nerad, kdyby se i na i60 měla vyvinout vyhrocená diskuze na toto téma, spíš by mě zajímaly veselé příspěvky. Rád bych vám teď ukázal, co mne doopravdy pobavilo. Uvedu několik konkrétních příkladů. Na obr. 3 jsem naskenoval výstřižek  (Milan Fridrich, Deník 7.12.2007), který je velmi zajímavý z hlediska sociologického. Pokud by se vám jej nechtělo celý číst, ocituji alespoň to podstatné.:

Vůbec jsem netušil, do jakého vosího hnízda jsem píchl, když jsem napsal svůj fejeton o kastrování kocourů s podtitulkem „Příroda je krutá, ale ne tak, jako kastrující člověk“. Internetové stránky www.kocky-online.cz mě vyvedly z omylu. Ze všech reakcí jsem pochopil:  Jsem idiot. Jenže:  Proč se všichni rozčilujete nad pitomostí jednoho fejetonisty? Jak může jeden článeček muže způsobit takovou lavinu hysterie a výhrůžek, že mě sice rádi čtete, ale už po tomhle ani čárku?

Ovšem pozoruhodné  je, že jsem narazil na velmi silná slova proti kastraci kocourů u redaktorky ženských časopisů Michaely Kudláčkové, (známé dívenky z dětských rolí),  no schválně se mrkněte na její článek zde: http://zena-in.cz/clanek/kastrovat-nebo-nekastrovat  . Celkem vtipně tam rozebírá nápad, jaké výhody by ženám přineslo vykastrování manželů. Její článek končí slovy: „Můžete mě rozcupovat, ale stále si myslím, že pokud chci žít ve společnosti zvířete, měla bych ho respektovat. Tvor, kterého si pořizuji, by měl žít se mnou. Nikoli jen pro mě. Zkusila jsem se v rámci ankety zeptat svého nevykastrovaného kocoura, když se ráno vrátil domů, co si o kastrovaných zvířatech myslí. Bohužel – nechce se k tomu ani vyjadřovat“.

V komentářích k svému článku to Míša ovšem opravdu schytala. Na druhou stranu jsem objevil web zajímavé společnosti – toto je její logo:

Tato společnost má velmi široký záběr, m.j. organizovala i demonstrace proti zabíjení vánočních kaprů – a to přímo u prodejních míst v Praze. Milovníci koček se tam mohou zaregistrovat, a to jmenovitě se svými čičinkami. Někdy vám v jiném článku popíši své vlastní chovatelské zkušenosti, dnes mě zajímá především veselejší stránka celé problematiky, neboť se blíží Silvestr. Do začátku si vypůjčím slova Jana Wericha:

Lidé jsou různé, moudré i pitomé 
Navíc je to relativní – podle úrovně samotného pozorovatele. Myslím si, že nepatřím k moudrým ani k vyloženě pitomým, tak bych snad mohl být objektivní. Jsem zvědav, jestli s mým názorem na vybrané ukázky budete souhlasit.

Ukázka roztomilé pitomůstky slovy Milana Fridricha 
„Část žen odpor ke kastraci vysvětlovala podvědomým strachem mužů ze ztráty plodnosti“.
No řekněte, není to úžasně vtipné ??? 

Ukázka kolektivní organizované pitomosti na „vědecké“ úrovni
http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/194848-radim-uzel-feministicka-sexualni-poradna-nabizi-jednu-perlu-na-druhe.htm    
Nedaří se mi to otevřít, chybička se vloudila. Naštěstí jsem si poznamenal to podstatné – tentokrát slovy renomovaného sexuologa Radima Uzla, který upozorňuje na několik perliček:

„Pokud se chcete pobavit, podívejte se na internetové stránky www.feministky.com. Pravým pokladem je sexuologická poradna.“Poradkyně Julie originálně taky vysvětluje pojem kastrace. Cituji doslova: „Kastrace ženy se provádí tak, že skalpelem přeřízneme dvě trubičky, které vedou jakoby k vaječníkům, kde se tvoří samotná mimina. Sperma pak padá kamsi do vzduchoprázdna, kde se během několika hodin rozloží. Tento zákrok se v chudších zemích provádí tak, že se pochva vylije sádrou a nechá zatvrdnout. Tady už hovoříme o stoprocentní kastraci. U mužů je pak zákrok jednodušší. Dochází při něm k odejmutí penisu a následné instalaci vývodu z močového měchýře.
V chudších zemích se provádí pomocí sešití předkožky, aby se sperma či moč nedostala ven.“ Julie už neuvádí, jak ten ubožák v chudé zemi močí.

Ukázka moudrosti  - cituji z Wikipedie:
Mužskému kastrátu se v některých historických a kulturních souvislostech říká eunuch. V Evropě se jich od 16. až do začátku 20.století využívalo ke zpěvu. No řekněte, věděli jste to? A jednalo se o kastraci dobrovolnou? To se mi nějak nezdá. Alespoň dnes máme v Evropě řadu skvělých tenoristů, kteří mají své reprodukční zařízení neporušené. Ovšem je zde ještě ta možnost, že kastrace byla někde ve středověku i součástí trestu, o čemž existují dobové záznamy – viz kresba:

No, honem pryč! V Orientu se využívali eunuchové jako strážci harémů. A to je velmi zajímavé téma, kterému se budu věnovat jindy svým článkem o polygamii atd. Každopádně měli tito pánové zajištěné dobré bydlo a zajímavou pracovní náplň, i když se museli spokojit jen s pěkným pokoukáníčkem.

K dalším speciálním společenským rolím pak dospěli jinde v Asii - (v ČÍNĚ například k vládním funkcím). A tím se dostávám k tomu podstatnému, neboť máme před obtížným sestavováním a schvalováním nové vlády, i před různými dalšími volbami. Smekám před moudrostí starých Číňanů.Takového vykastrovaného vysokého vládního úředníka nemohlo potkat to, co se nedávno přihodilo našemu předsedovi vlády Petru Nečasovi, jehož libido způsobilo pád celé vlády. Ostatně i v USA byl v minulosti v podobné situaci dokonce prezident Bill Clinton a obdobné situace nastaly i v Itálii a ve Francii. Ovšem dovedu si představit, jak smutně by tuto situaci nesla milenka politika, zvoleného do této prestižní státní funkce, pokud by se nespokojila s majetkem a mocí. Tvářila by se asi takhle:



ÚVAHA  TŘETÍ
Někde jsem vyčetl: „Kdyby se omezilo kastrování dobytka, bylo by méně volů, ale více býků. Poznali bychom to po volbách do parlamentu. Zatímco vůl kravsky volí, bejk často ve volbách kandiduje“.Jejich kandidaturu ovšem mohou omezit tzv. lustrační zákony.
Nuže, zvažme teď silvestrovsky, jestli postačí. Doporučoval bych politickým stranám zamyslet se při volbě svých stranických špiček s ambicemi na nejvyšší posty v republice nad osvědčenou čínskou taktikou. Ale nejen to. V současnosti se u nás připravuje novela zákona o státní službě a nejvíce se v parlamentu diskutuje o opatřeních k omezení korupce. Rád bych naše poslance upozornil na to, že i v mnoha státních podnicích rozhodují milenky ředitelů o odměnách – a nejen svých. Na příklad ve školství je tzv. pohyblivá složka mzdy učitelů touto situací velmi ovlivněna. Rád bych věděl, jak je tomu teď v Číně 21.století…. (možná již nekastrují, ale rovnou popravují).

ČEŠTINÁŘSKÝ KOUTEK  -  Názvy kastrovaných zvířat (dle Wikipedie)

hřebec - valach,  býk – vůl,  beran – skopec, kozel – hňup, cap, cyp, prase – vepř, prasnice – nunva, svině,  pes – fešák, fena – fešanda
kocour – macek, vomelík,  kočka – fešanda, kohout – kapoun, brojler,  slepice – pulard.

Představte si, že jsem dosud nerozlišoval prase od vepře, prasnici od svině ani prasečák od vepřína. Ovšem - když existuje vepřín a kravín, proč neexistuje volín či býčín? A domníval jsem se, že podle horoskopu jsem narozen ve znamení skopce…Asi to bude tím, že jsme biologii (či zoologii) měli jen na ZŠ, na průmyslovce už ne. Ale nevím, nakolik lze Wikipedii v tomto věřit. Vysvětlí mi někdo, proč v lidové řeči má svině hanlivý význam a naopak fešák či fešanda?  O Mackovi jsem si myslel, že je to jméno (i příjmení) - jako třeba Micka. Pozoroval jsem jednou malou holčičku, jak se nakrucovala před zrcadlem a nahlas si povídala sama pro sebe: „fešanda, fešanda…“
Kdyby věděla...

Názvy kastrovaných lidí v češtině 
Pro muže jsou to tato synonyma: kastrát, eunuch, kleštěnec a vykleštěnec. Slovo eunuch je převzato ze staré řečtiny, kde původně znamenalo „strážce lože“. Ale jak se vlastně nazývá kastrovaná žena? Eunuch – eunuška?,  kleštěnec – kleštěnka? Kleštěnice? Asi ne.
Ve Wikipedii jsem to nenašel. A kleštěmi se zákrok stejně neprovádí, u vaječníků či dělohy určitě ne, jen u varlat by to snad šlo - i amatérsky.

Má otázka pro čtenáře
Nanapadá Vás nějaké vhodné nové české slovo pro pojmenování vykastrované ženy? Víte přece, že nová slova sbírám do svých „Hrátek s češtinou“.

 Závěrem jedna rada, která ovšem pro mne přišla pozdě.  Kastrace je také jedna z mála možností léčení alopecie (plešatosti), při níž je odstraněn zdroj testosteronu, který zabraňuje růstu vlasů na temeni hlavy. (Rovněž Wikipedie). Škoda, měl jsem to vědět už když jsem splnil svoji mužskou povinnost – tj. zplodil děti, postavil dům a zasadil strom. Přibližně v té době jsem také začal plešatět.

Ještě něco pro milovníky kocourků a kočiček - web o kočičím humoru.. http://www.kocky-online.cz/rubrika/kocici-humor  

Tak si hezky zamňoukejte s pozdravy od Libora, ale ještě se podívejte na kratičké video s názvem „Přepracovaný veterinář“.

https://www.youtube.com/watch?v=mseY0GYy_iI 

Úvodní foto – autor mobilem

 




 

 

 

 




 

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.