Bezpečný internet, 1.díl: phising
Ilustrační foto: pixabay.com

Bezpečný internet, 1.díl: phising

6. 1. 2018

Komunikování a obchodování na internetu je čím dál jednodušší, stačí pár kliknutí myší a vše je hotovo. Tato jednoduchost bohužel snadno svede k lehkovážnosti. A na ni čeká v anonymním kyberprostoru řada podnikavců, kteří malé ostražitosti lidí zneužívají. Například podle informací ministerstva vnitra se od roku 2011 do roku 2014 počet internetových trestných činů zvýšil téměř trojnásobně. Dříve šlo především o porušování autorských práv a pirátské kopie, v současnosti se v kyberprostoru přiostřilo a vyšetřují se především hospodářské trestné činy, kyberšikana, šíření nenávistných ideologií či dětské pornografie.

Jednou z nejohroženějších skupin lidí pohybujících se na internetu jsou senioři. Jedná se totiž často o nezkušené a do jisté míry naivní uživatele, kteří jsou náchylní k tomu, udělat v dobře neprobádaném prostředí chybu. Každá chyba je následně může stát mnoho starostí, a v horším případě i peněz. Pokud vstupujete do internetového prostředí je nutné být opatrný – stejně jako při telefonátech různých společností nabízející „výhodné slevy“ nebo návštěvě pokoutných obchodníků nabízejících hrnce za „senzačně“ nízké ceny.

Jedním z nebezpečí, které si dnes popíšeme, je tzn. phishing, česky rybaření. Phishing je zákeřný způsob napadení, kdy se útočníci pomocí různých podvodů pokoušejí dotlačit uživatele k tomu, aby jim sdělili citlivé údaje (čísla kreditních karet, hesla a další důležité údaje) či na svých počítačích spustili škodlivý kód.

S podvody tohoto typu se můžete setkat:

  • v e-mailech, které vypadají, jako by byly od vašeho známého nebo někoho, koho znáte,
  • na sociálních sítích,
  • na různých falešných webových stránkách, které například vybírají peníze pro zdánlivě bohulibé účely,
  • na webových stránkách, které vám připadají důvěrně známé, nicméně mají trochu jinou webovou adresu, takže je těžké si toho všimnout,
  • při chatování,
  • na vašem mobilním zařízení.

Podvodné informace často spoléhají na linky v e-mailech, webových stránkách nebo při chatu, které se zdají přicházet od služby, které důvěřujete, jako je např. vaše banka, poskytovatel platebních karet nebo vaše sociální síť. Cílem phishingu je nenápadně nainstalovat špehovací software nebo vás zmást, abyste prozradili vaše hesla nebo jiné finanční či osobní informace. Konkrétní příklady, jak takové podvodné konkrétně vypadá, lze jednoduše dohledat na internetu. Pokud máte zájem jít do velkého detailu, můžete si informace prostudovat zde.

Nikdy například neodpovídejte na nevyžádané výzvy k aktualizaci informací o účtu. Takové e-mailové zprávy mohou být pokusy o podvody, jejichž cílem je krádež vaší identity. Většina seriózních společností nikdy nezasílá nevyžádané zprávy se žádostmi o vaše heslo nebo jiné osobní informace. Je také dobré mít na paměti pravidlo: pokud něco zní příliš dobře, než aby to byla pravda, pravděpodobně to pravda není.

Následné tipy mohou pomoci se vyvarovat podvodu na internetu:

1) Mějte zapnutý firewall (síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a zabezpečení).

2) Vždy udržujte váš software a operační systém aktuální.

3) Mějte vždy aktuální antivirový program.

4) Mějte vždy aktuální antispywarový program.  

DALŠÍ DŮLEŽITÁ PRAVIDLA
Věnujte dostatečnou pozornost odkazům na web! Řada podvodů na internetu totiž spoléhá na kliknutí uživatele na link. Pokud se tedy chcete dobře chránit, jednoduše dávejte pozor, na co klikáte v e-mailech, při chatu nebo na webových stránkách. Pokud dostanete e-mail, který jste neočekávali a obsahuje nějaký odkaz, jenž chcete zkusit, napište odkaz raději přímo do webového prohlížeče. Pokud webový odkaz pochází ze stránky, kterou často navštěvujete, použijte raději vaše internetové záložky pro přístup na tuto stránku.  

Mažte nevyžádanou poštu! Neotevírejte ji a neodpovídejte na ni, ani když si přejete být odstraněni z distribučního listu. Když odpovíte, tak potvrdíte odesílateli, že váš účet je aktivní. Buďte obezřetní při poskytování svých osobních nebo finančních údajů na internetu. Nevyplňujte formuláře v e-mailech, které vás žádají o osobní nebo finanční informace.  

Používejte silná hesla a vyvarujte se používání stejných hesel pro různá internetová bankovnictví a další důležité účty.  

Kontrolujte si pravidelně bankovní výpisy a okamžitě nahlaste platby, ke kterým jste nedali souhlas.  

Za žádných okolností neplaťte účty či neprovádějte jiné finanční úkony na veřejném počítači, pokud jste na otevřené veřejné bezdrátové síti. Jestliže se přesto musíte přihlásit k veřejnému počítači, dejte přednost takovému, který požaduje heslo, což zvyšuje bezpečnost.  

 

Kamil Chalupa za přispění projektu Bezpečný internet

Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%