Začíná první tenisový grandslam roku 2018: Australian Open
Ilustrační foto: pixabay.com

Začíná první tenisový grandslam roku 2018: Australian Open

14. 1. 2018

Grandslam je nejvyšší kategorie turnaje mužů a žen v tenisu na okruhu ATP a WTA. Nejstarším grandslamem je Wimbledon. Tam se odehrály první turnaje již v roce 1877 na dvorcích  slavného All England Clubu, který existuje dodnes. Necelých 30 let po něm se zrodilo Mezinárodní mistrovství Austrálasie, psal se rok 1905, tak se tehdy v překladu nazývalo Australian Open. Ale tehdy se nehrálo v Melbourne, celkem se odehrálo v historii na sedmi místech Austrálie a to 60krát v Melbourne, 17krát v Sydney, 14krát v Adelaide, 7krát v Brisbane, 3krát v Pe rthu a n a Novém Zélandu - 1krát v Christchurch a 1krát v Hastings. V době obou světových válek se nehrálo. Až teprve od roku 1969 se stalo Melbourne dějištěm Australian Open, které se každoročně opakuje. V Sydney se hraje generálka Australian Open vždy těsně týden před tím a to nyní probíhá, a i Brisbane zůstalo také dějištěm turnaje na okruhu ATP a WTA. Zatímco Perth na západě Austrálie se tradičně stal centrem Hopman Cupu.

Na Australian Open se většina hráček a hráčů velmi těší, je tam příjemná atmosféra, je to první grandslam roku a začínají první souboje. Je většinou větší teplo, na které Evropani nejsou zvyklí, občas se stane, že souboje přeruší prudký déšť. Každopádně Rod Laver Aréna je naplněna pokaždé do posledního místečka.

Vítězové a vítězky
Držitelem nejvíce titulů z Australian Open je Roy Emerson, vyhrál 6krát, následoval ho Jack Crawford se čtyřmi tituly. Australané si rádi připomínají historii a vítěze. V novodobé historii grandslamu to byli Andre Agassi, Roger Federer a Novak Djokovič. V ženách se proslavila Serena Williamsová, ta má již sedm titulů.

Česká stopa v Melbourne
Ivan Lendl vyhrál Australian Open v roce 1989 a 1990, v roce 1998 tu pozvedl pohár pro vítěze také Petr Korda. Martina Navrátilová zvítězila na horkých australských kurtech v roce 1981 a v roce 1985, Hana Mandlíková dvakrát v roce 1980 a v roce 1987, kdy byl duel mezi Hankou a Martinou, úplně těsný 7:5 a 7:6.

Letošní favorité
Loňská vítězka Serena Williamsová titul neobhájí, protože na kurty se chce vrátit po mateřské dovolené až na turnaji WTA v Indian Wells. Ani Vika Azarenková, vítězka v letech 2012 -2013 se nezúčastní, z důvodu péče o syna. Další favoritka Garbine Muguruzaová se zraněním stehna ještě není rozhodnuta. Naše děvčata Karolína Plíšková, Petra Kvitová či Barbora Strýcová, Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková mají velké šance. Vše je o zdraví a štěstíčku a samozřejmě dobré hře a momentální formě. Karolína Plíšková může rozhodně patřit mezi favoritky. Z loňského roku drží titul - nejlépe servírující hráčka (dala nejvíce es) na okruhu v loňské sezóně. Karolina porazila i tehdy světovou jedničku Serenu.

Mezi muži je opět největším favoritem čtyřnásobný tatík Roger Federer, vítěz roku 2017 či vítěz z roku 2015 a 2016. Velké šance má i světová jednička Rafael Nadal. Naopak, velká neznámá panuje kolem bývalé světové jedničky Novaka Djokoviče, jehož stále trápí zranění lokte, nebo vítěze z roku 2014 Stana Wawrinky, jehož forma v závěru loňského roku pomalu vyprchávala.

Všichni, co se okolo velkého tenisu točí, dávno ví, že Petra Kvitová a Lucie Šafářová jsou opravdu nestandardními hvězdami. Jsou oblíbené pro svou skromnost a sportovní vystupování. Klidná, seriózní a ušlechtilá síla nakonec vítězí nad namachrovaností. Oceňují to v celém světě a já si dokonce myslím, že i proto Novak Djokovič angažoval Radka Štěpánka. Slušnost nezvítězí vždy, ale vzbuzuje respekt. I u těch největších namistrovanců.

Kolotoč zápasů Australian Open se rozjíždí v noci z neděle na pondělí 15.ledna 2018 a potrvá do 28.ledna 2018.

tenis
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.