Zvířátka se představují: Netopýr
Foto: autorka

Zvířátka se představují: Netopýr

2. 2. 2018

Mám ráda netopýry, ačkoliv tomu tak vždy nebylo. Dlouho jsem z nich měla panický strach, neboť jako většina lidí jsem byla ovlivněna různými mýty. Například, že pijí krev, jsou vyslanci ďábla, zamotají se do vlasů, apod. Postupem času jsem o tajemných nočních tvorech hodně četla a zjistila, že se pověry nezakládají na pravdě a jsou naprostý nesmysl.

Prapodivná zvířátka si začala získávat čím dál víc moje sympatie. Nejen tím, že jsou užitečná, nýbrž i zajímavým způsobem života a svými úžasnými schopnostmi. Na rozdíl od ptáků mají křídla podobající se lidské ruce a jsou potažena kůží. Natažená kůže funguje podobně jako plachta ve větru. Umějí ohýbat klouby ve křídlech a tím za letu měnit tvar křídla. Umíte si představit, kdyby se podle nich konstruovala letadla? To bychom mohli vidět letouny s vynikajícími manévrovacími schopnostmi. Zatím takový projekt vypadá jako hudba budoucnosti, ale už se objevila první vlaštovka v podobě patnácticentimetrového modelu průzkumného letadélka, jež se umí pohybovat ve tmě naprosto neslyšně a místo vrtule mává pružnými křídly. (Vědci z Michigenské univerzity vytvořili prototyp).

dsc07506.jpg

Jde se na netopýří noc k Hanychovské jeskyni.

V naší republice žije přiblližně 27 druhů netopýrů, z toho osm druhů ve městech na sídlištích. Většinou se jedná o netopýra pisklavého nebo rezatého. V letních měsících se občas přihodí, že k nám do ložnice zalétne netopýr, což není žádná vzácnost, jelikož v sousedním domě si netopýři vybudovali kolonii přímo na půdě. Zhasneme, otevřeme okno dokořán a netopýrek vyletí. Před deseti lety ve starém bytě k nám ovšem vlétl netopýr malým okénkem  na WC a my ho objevili až ráno, vyčerpaného v záchodové míse. K naší nesmírné lítosti, chudáček, po osušení zahynul.

Video z netopýří noci v roce 2009

 Netopýři jsou zákonem chráněni a tak při opravách domů a kostelů se musí při výskytu netopýřích kolonií dbát, aby se jim nic nestalo. Na některých panelových domech při zateplování se staví budky zabudované do fasád nebo se pro ně nechávají zvláštní otvory, o čemž jsem se na vlastní oči přesvědčila  na sídlišti Dobětice v Ústí nad Labem.

 

Video z netopýří noci v roce 2009

 Velké nebezpečí pro netopýry žijící v lese v poslední době představují větrné elektrárny, což je způsobeno tím, že se větrníky netočí pravidelně. Přes den se otáčí málo a večer a v noci při velkém počtu otáček dochází ke kolizím s těmito zvláštními tvorečky. Naše republika se zapojila do programu ochrany netopýrů, když v roce 1994 podepsala dohodu o ochraně populací evropských netopýrů - EUROBATS. V rámci této ochrany se konají každoročně přibližně od poloviny srpna do začátku září akce, nazvané Mezinárodní (dříve Evropská) noc s netopýry. Jsou určeny pro širokou veřejnost, kde mohou návštěvníci zhlédnout filmy, vyslechnout přednášky a také se seznámit s péčí o handicapované jedince. Pro velký zájem se "Netopýří noci" pořádají po celé republice. Já sama jsem se zúčastnila "Netopýří noci" v roce 2009 v Libereckém kraji u Hanychovské jeskyně a každému takovou možnost vřele doporučuji. Jedná se o neobyčejně silný zážitek. Nejvíc na mě zapůsobilo, když se vraceli vyléčení netopýři do volné přírody.

Kdo chtěl, vzal pod dohledem odborníků netopýrka do ruky a vypustil na svobodu. Nejvíce měly radost pochopitelně děti. Bohužel se "Netopýřích nocí" už nemohu zúčastňovat, protože pravidelně v polovině srpna odjíždíme do Alp.

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%