Veselé loučení s obžerstvím
FOTO: Archiv Milana Ballíka

Veselé loučení s obžerstvím

8. 2. 2018

Nelekejte se, jde o loučení jen dočasné. Svátek všech jedlíků se jmenuje Masopust a znamená tolik: Od tří králů do Popeleční středy se rozloučit s masem. Na tento čas se lidé řádně připravují. Krojovanými průvody masek, bujarým veselením... a zhusta také zabíjačkou. Zřejmě proto, aby tělo překonalo dlouhý a ne pro všechny příjemný půst. Píchl se pašík, všichni si dopřáli pořádnou porci zabíjačkových dobrot. Maso potom hospodář uložil na čas, kdy půst pominul.

Takhle to bývalo v minulosti. Dnes se tuatam koná veselý průvod, možná se někde vyskytne i zabíjačka. Ovšem ty pravé, v oněch časech, ty byly! Čuníkovi nechybělo moc do dvou centů, masa byla kupa, navíc i dvě vědra sádla. Na kterém se do příští zabíjačky připravovalo téměř všechno v kuchyni.

Veselí při ostatcích, taneční zábava – mnohdy s rušným průběhem. V pohanských dobách také vzývání božstev úrody a plodnosti.

Jako všechno, co se dělo pod všemocným vlivem církve, i Masopust, především pak samotný půst, vzaly v dnešních časech mnohde zasvé. Tradice polevila, zvláště tam, kde katolictví ztratilo svoji kdysi neomezenou moc. Nicméně, velké a slavné průvody zůstaly. Jsou to vyhlášené, několikadenní karnevaly. Už ne tak pevně s Masopustem svázané, nicméně z jeho tradic vycházející. Jistě znáte ty největší, jako třeba Rio de Janeiro či Benátky.

V pravém smyslu jeho dění se změnilo i kouzlo Masopustu. Stále však jde o veselé až bláznivé oslavy se svátkem hodování. Lidé si užili zábavy a masných lahůdek, řádně se připravili na trochu ponurý čas půstu. Aby se po čtyřiceti dnech vrátili k jelitům, sulcu, pečeni se zelím a knedlíkem, či na sádle smaženým řízkům.

V různých oblastech země mívá Masopust odlišný průběh, někde jsou průvody okázalé a veselé, jinde skromější. Hraje kapela, maskovaní tanečníci bývají pohoštěni v každém domě skleničkou pálenky. Zvlášť podařené a veselé jsou dodnes na Hlinecku. Dokonce tak, že je organizace UNESCO zapsalana na Listinu světového přírodního a kulturního dědictví. V letošním roce připadá tento pohyblivý svátek s pevným startem na období 7. ledna až 13. února.

Pokud si chcete užít masopustního veselí, a také něco ochutnat z tradiční zabíjačky, můžete navštívit některou z nížeuvedených masopustních oslav:

10. února 2018 Roztocký masopust – 12.00 Slavnostní narážení Únětického Masopustního speciálu, 14.00 Korunovace Královny Masopustu a předání masopustního práva, 16.20 na Holém vrchu setkání průvodů z Roztok, Únětic a Suchdola; mávání prapory, kolové tance na prastaré pláni Holého vrchu, zápas medvědů, poprava Klibny, 16.00 Otevřené šapitó pro všechny zmrzlé, ucaprtané a hladové maškary

13. února 2018 - Břevnovský masopustní průvod projde Břevnovem. Masopustní veselí končí u KC Kaštan, kde na všechny čeká pravá česká zabijačka s posezením, hudbou a tancem.

10. a 13. února 2018 Krumlovský Masopust – 10.02.2018 masopustní veselice v pivovarské restauraci pivovar Eggenberg, ochutnávka zabíjačkových specialit a prodej s sebou (již od 11:00 hod) Na pivovarském dvorku (u pivovarské restaurace) bude zapálen oheň pro opékání buřtů pro děti. 13.02.2018   masopustní průvod městem - do 16 hodin

 

Milan Ballík, s laskavým svolením portálu Czech Specials

gastronomie zábava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.