Zapomínáte? Zde je 7 tipů pro lepší paměť
Ilustrační foto: pixabay.com

Zapomínáte? Zde je 7 tipů pro lepší paměť

18. 2. 2018

Duševní svěžest podstatně závisí na našem životním stylu. Čím zdravěji žijeme, tím lepší je i náš pamětní potenciál. Tyto jednoduché tipy vám pomohou zlepšit paměť.

Také občas jdete cíleně do kuchyně, abyste něco důležitého vyřídili, ale cestou zapomenete, co to vlastně bylo, a pak chvíli bezradně hledíte do lednice, jako byste tam chtěli najít odpověď mezi zeleninou a kelímky s jogurty?
V supermarketu byste byli bez nákupního seznamu zřejmě úplně vedle a bez decentní připomínky sociálních sítí byste klidně zapomněli i na narozeniny svých příbuzných a přátel?

To, že před snídaní ještě nejste tak docela duševně fit, je normální a lze to akceptovat, avšak s naší pamětí souvisejí i všechny naše nejmilejší vzpomínky, které z nás teprve dělají člověka se vším všudy.

A to je dostatečný důvod vyhlásit boj přibývající zapomnětlivosti!

Dobrou zprávou je, že náš pamětní potenciál můžeme zčásti ovlivnit sami. Efektivní trénink paměti nezačíná až u šachů nebo sudoku, nýbrž už při našem každodenním jednání.
Způsob, jak žijeme, jak jíme a pijeme a jak pečujeme o své tělo, působí na naši zdatnost a pocit svěžesti jakož i na náš pamětní potenciál.

Zde je 7 každodenních věcí, které tříbí vaši paměť:

1. Zredukujte hladinu stresu! Naléhavé termíny, nekonečné diskuse a zlost nad nedůležitými maličkostmi neustále dráždí naše podvědomí. Pak neexistuje šance uspořádat si myšlenky a využít své pamětní schopnosti naplno. Ale ještě horší jsou permanentní pocity strachu, které mohou komplexní paměť zhoršit. Takže ve prospěch paměti klidně občas vypněte. Přitom toho můžete docela dost ovlivnit hlubokým dýcháním, meditací nebo jógou. Zkuste brát každodenní život celkově trochu volněji.

2. Dopřejte si osvěžující spánek. Lidé, kteří v noci špatně spí, mají tendenci více zapomínat než ti, kteří mají hluboký zdravý spánek. Dobře spát je ale nutné také proto, aby se zážitky dne uložily z krátkodobé do dlouhodobé paměti. Avšak platí: Pryč od prášků na spaní! Neboť mnoho léků na poruchy spánku může ovlivnit vaši paměť a celkovou činnost mozku. Proto byste měli sáhnout po léku jen v nutném případě a užívat ho jen co nejkratší dobu a v co nejmenší dávce. Pro trvale osvěžující spánek vám spíš pomůže přeložit pohyb na ráno, dbát na pravidelný rytmus spánku a vytvořit si klidnou atmosféru v ložnici při teplotě 15 - 18 stupňů.

3. Přestaňte kouřit. Snáze se to říká než dělá. Ale kdo ve věku mezi 40 a 60 lety vykouří dvě či více krabiček cigaret denně, zdvojnásobuje si riziko onemocnění demencí až dvakrát. Ale existuje naděje, že pokud se kouří méně než půl krabičky nebo se zhruba do poloviny života přestane kouřit úplně, klesá riziko demence postupně na úroveň nekuřáků.

4. Pokud už alkohol, pak s mírou. Nadměrnou konzumací alkoholu jsou napadena nejen játra, nýbrž i mozek. Pokud se večer vypije obzvlášť mnoho alkoholu, pak dochází ke krátkodobým výpadkům paměti, známým jako okno. Trvalá konzumace poškozuje dlouhodobou paměť. Nervové buňky odumírají a celková schopnost mozku klesá. Je zasažena i prostorová orientace, řečová kompetence a city.

5. Jezte chytře. I správným stravováním se nechá pamětní potenciál dlouhodobě posunout. Protože mozek potřebuje pro koncentraci a vzpomínky mnoho energie, jsou nezbytné komplexní uhlovodany. Ty se nacházejí třeba v celozrnném pečivu, ovesných vločkách, ovoci a zelenině. Obzvlášť důležité je ale hodně pít, aby hlava i tělo byly dostatečně zásobeny kyselinami a dobře prokrveny. Experti doporučují 2 až 3 litry vody nebo neslazeného čaje denně.

6. Sport je doping pro mozek. Pravidený pohyb dělá dobře nejen tělu, nýbrž působí pozitivně i na mozek. Studie ukazují, že sport zlepšuje nejen schopnost koncentrace a pamětní výkon, nýbrž umožňuje i předcházet onemocnění demencí. Obzvláště efektivní jsou pro to vytrvalostní sporty jako běh, chůze, turistika nebo plavání - půlhodina denně už postačí. Tělesnou námahou se mozek silněji prokrvuje, narůstá koncentrace a pozornost a mohou se dokonce tvořit nové mozkové buňky.

7. Chraňte svůj mozek před poraněním. Těžká vnější poranění hlavy jsou podle výzkumů hlavní příčinou ztráty paměti. Proto je důležité při kontaktním sportu nebo nějakém rychlostním, třeba při cyklistice, motosportu, lyžování nebo skatingu, chránit vždy hlavu vhodnou helmou.  Také bezpečnostní pás při jízdě autem zmírňuje riziko vážného poranění hlavy, neboť dopravní nehody jsou nejčastější příčinou poranění mozku. Proto tedy buďte vždy připásáni.

Naše vzpomínky patří k nejcennějším věcem, které máme - právě ony z nás dělají skutečného člověka. O to důležitější je si je uchovat a dlouhodobě si chránit naši paměť. Již jen malé změny návyků ve prospěch zdravého životního stylu mohou mít velký účinek na naše cenné vzpomínky.

Trénujte svou paměť pravidelně, např. luštěte denně sudoku nebo křížovky, provádějte různé testy. Zůstaňte duševně co nejdéle svěží.

Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.