Pánský kadeřník - opět vyhledávaná profese
FOTO: archiv Martina Tomaštíka

Pánský kadeřník - opět vyhledávaná profese

18. 2. 2018

Ještě před pár lety bychom si pod pojmem holiče – kadeřníka nejspíš představili legendární scénu z filmu Postřižiny, kdy holič v podání Oldřicha Víznera, vyhodí z oficíny chlapečka s napůl ostříhanou hlavou, aby se mohl věnovat záplavě vlasů paní sládkové v podání Magdy Vašáryové.

To byla první republika, v řadě následujících desetiletí se řemeslo stalo, až na čestné výjimky, doménou žen. Nyní však pánové v roli kadeřníků zažívají obrovský boom. Zejména se to týká těch, kteří se věnují mužské části populace. Barber shopy, jak se pánským kadeřnictvím říká, dnes najdeme nejen v Praze nebo dalších velkých městech. Výborně se jim daří například i v Uherském Hradišti nebo Uherském Brodě. Dnešní muži napříč generacemi se zkrátka chtějí líbit.

Svět pánského stylu, elegance, lazebnictví, kvalitní péče a přátelského prostředí. Místo, kde se tradice a moderní prvky mísí v jedno a tvoří tak dokonalou harmonii nadčasového, stabilního podniku, který svým klientům nenabízí pouze kvalitní péči o jejich vlasy či vousy za pomoci velmi kvalitní, profesionální kosmetiky, ale také ojedinělé místo pro relax a zasloužený odpočinek v dnes tak chaotickém a uspěchaném denním rytmu, který většina z nás zažívá,“ tak charakterizuje svůj profil jedna z firem.

Jedním z těch, kdo se dal na dráhu kadeřníka je Martin Tomaštík, devatenáctiletý mladý muž z Uherskohradišťska. V současné době pracuje v Praze v pánském kadeřnictví na Sokolovské ulici. Urostlý, elegantně oblečený s dokonale upraveným účesem. Martin na první pohled nezapře, že patří do rodiny, která je oporou uherskohradišťského veslařského oddílu. Na schůzku přišel v doprovodu babičky. Bylo znát, že ti dva se mají hodně rádi.

Proč jste se rozhodl pro práci pánského kadeřníka?

Hledal jsem obor, který bych mohl skloubit s veslováním v pražské Dukle. Učební obor kadeřník se mi zalíbil. Babička byla vlastně v rodině jediná, která mě podpořila. A volby nelituji, práce mě baví, je zajímavá, různorodá. Během učení i po vyučení jsem sbíral zkušenosti v dámských kadeřnických salonech na Praze 1. Česal jsem i Dagmar Havlovou a další známé osobnosti. Nakonec jsem si ale vybral práci v pánském kadeřnictví. Nepracuje se tolik s chemií a zdá se mi to zajímavější.

Kde se v posledních letech vzala móda mužů s dokonale upravenými účesy a složitými střihy?

Byla to devadesátá léta a za rozmach vděčíme anglickému fotbalistovi Davidu Beckhamovi, toho zase určitě ovlivnila jeho manželka Victoria, módní ikona. Po něm se samozřejmě přidali další fotbalisté, sportovci a umělci a to i u nás. A už to jelo, kluci začali své idoly napodobovat, gelovali si vlasy, zpočátku se stříhali, kde se dalo, a poptávka po staronové službě dala vzniknout dnešním barber shopům. Pánský kadeřník se stal vyhledávanou profesí.

Co návštěva pánského kadeřnictví obnáší?

Kromě samotné úpravy vlasů a vousů, kam patří dokonalý střih, masáž hlavy, holení klasickou břitvou, vystříhání chloupků z nosu a uší, nabízíme i tónování šedin, i když u mužů nejsou rozhodně na závadu, naopak. Filmové hvězdy, a nejen ony, to dobře ví. Kvalitní barber shop zákazníkům nabízí i sklenku dobrého alkoholu, je i místem, kde je možné si v klidu při dobré kávě přečíst noviny, či vyřídit pracovní záležitosti.

Máte mezi zákazníky i seniory?

Přestože převažuje spíš mladší generace, samozřejmě k nám chodí i zralí muži. V řadě případů za to mohou ženy, které k nám své partnery vlastně dovedou. Zejména díky dárkovým poukazům. Ty jsou hodně oblíbené. A můžu potvrdit, kdo péči v barber shopu zažije, vrací se. Vždyť dobře vypadat, být upravený, to zvyšuje sebevědomí každému. A proč by senioři měli být výjimkou? Přestože naše služby nejsou zrovna levné, určitě nespadají mezi ty, které si muž občas nemůže dovolit. Však ženy taky chodí ke kadeřnici a nikomu to nepřijde divné. Obavy z návštěvy barber shopu opravdu nejsou na místě.

Na závěr se dostala ke slovu i babička Květa: „Jsem ráda, že Martin pracuje v krásném prostředí, mezi zajímavými lidmi a hlavně, že je spokojený. I mužská část rodiny se s jeho volbou nakonec smířila. Když přijede domů, už chtějí všichni ostříhat,“ dodává s úsměvem. Ona sama však zůstala věrná své dlouholeté kadeřnici.

 

Alena Kučerová pro portál i60

móda služby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%