Ve službách jejího veličenstva
FOTO: autorka

Ve službách jejího veličenstva

3. 3. 2018

Jmenují se například Thor, Baldrick nebo Merlin a jsou to nejopečovávanější krkavci na světě, chránění královským výnosem. Podle pověsti padne Britské království, pokud opustí věž v Londýně. O opeřence se stará hlavní strážce Derrick Coyle, speciální krkavčí hlídač. Na trávníku před ním sedí osm velkých černých ptáků. "Krkavci jsou ptačí lupiči, kteří se mohou vycvičit. Nejvíce obdivuji jejich inteligenci", říká Coyle, který pracuje přes třicet let ve službách královny. Pro Coyla jsou krkavci nejen inteligentní, nýbrž i krásní. Jejich peří se třpytí v mnoha barvách.

Krkavci pro královnu

Krkavec v Národním parku Bavorský les

Spousta turistů je fascinována pohledem na velkou bílou věž "White Tower". Podle legendy bude dobyta, až odletí všichni krkavci. Pak by ovšem nemohlo existovat Britské království. Proto nařídil už král Charles II., že jich musí žít ve věži nejméně šest. "Pro všechny případy máme okamžitě náhradníka", vysvětluje Coyle. Strážce musí dělat vše pro to, aby chráněnci jejího veličenstva ve věži zůstali. Pravidelně jim přistřihuje jim pera na jednom křídle (aniž by přitom trpěli) a předkládá lahodné krmivo, ponejvíce krysy a v krvi namočené keksy. Každý druhý den připravuje natvrdo uvařené vejce a v zimě nejoblíbenější potravu, fritované hranolky. "Těmi by se mohli cpát, až by jim lezly ven ušima", dodává Coyle.

Čas od času se stane, že některý jedinec z hejna bez povolení odletí a některý zase musí být okamžitě z královské služby propuštěn. Naposledy to postihlo krkavce Georga, u něhož se rozvinul neobyčejný zájem o televizní antény. Až půjde Derrick Coyle do důchodu, chce si dokonce vzít jednoho svého krkavce s sebou. "Mé největší přání je, celý svůj život strávit s krkavci."

 

Volně přeloženo z Deutsche Welle.

Poznámka pro případné hnidopichy: v Toweru chovají skutečně krkavce a ne havrany, jak se někde uvádí. K omylu dochází díky nesprávnému překladu.

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%