Půsty, trest či odpuštění?
FOTO: pixabay.com a archiv autora

Půsty, trest či odpuštění?

28. 2. 2018

Bylo to, a mnohde ještě je, pro jedlíky smutné období. A nejen pro ně. Zvlášť čtyřicetidenní půst předvelikonoční. Zčásti pokání, dílem rozhřešení za zaprodání a smrt Ježíšovu znamenal výrazné omezení v jídle. Ať co do množství, tak i složení.

Jídalo se jedenkrát denně, jídelníček byl plný zákazů a omezení. Nesmělo se konzumovat červené maso, bylo zapovězeno pít alkohol, platila i další omezení, na první až pohled drakonická. Půst však nemusel znamenat kdovíjaké odříkání. I z mála těch povolených potravin se dala ustrojit vcelku slušná krmě.

V prvé řadě byly ze zákazu vyjmuty ryby. Což vůbec nebylo špatné. Pokud se směly používat i tuky, nebývaly postní krmě až takovým utrpením. Slušné možnosti vyplývaly z faktu, že naše země patřila k rybníkářským velmocím. Takový kapr býval významným obchodním artiklem. A právě kapr mohl docela dobře být jednou z postních komponent při stavbě jídelníčku. Snadno stravitelné, ne až tolik vydatné maso je základem stovek receptur. Ať se podíváme do dobových kuchařek, nebo na jídelní lístky dnešních restaurací, kapra tam - i když ne tak často, jak bychom si možná přáli - nacházíme v mnoha úpravách, často prakticky postních. Na modro upravený znamená v octě marinovaný, vařený s cibulí, kořenovou zeleninou, citrónovou kůrou. Tato úprava je vhodná pro více druhů ryb. Obecně se sladkovodní ryby – i dravé, uvařené a jen mírně kořeněné, považovaly za to lepší z postního jídelníčku.

Současnou variaci víceméně postní, připravoval svého času šéfkuchař jednoho českokrumlovského hotelu. Šlo o kapra s kmínem na špenátových listech, se šťouchaným bramborem. Velice oblíbenou rybou je candát, existuje spousta jeho jednoduchých dnešních příprav, které mohou být považovány za postní. Je tu také sumec, štika, okoun, úhoř, nověji amur či tolstolobik. Škoda, že sladkovodní ryby nabízejí přehršel atraktivních jídel, která stojí za vyzkoušení.

Význam a uplatnění půstů se zvolna vytrácí, ryby se však na stolech objevují stále. S vývojem způsobů uchování a transportu se setkáváme s celou řadou těch mořských, které byly dříve jen těžko dostupné a tedy drahé. Ploché ryby, potom ty velké, dorády, ropušnice, mořský vlk, ďasové, kanicové, tresky. Ale i žraloci či velryby – což v pravém smyslu slova ryby nejsou, a s nimi všechny mořské plody, to všechno je dnes základna pro nesčetné kreace kuchařů, kteří je chystají na tisíce způsobů. A labužníkům tak dávají možnost využít znamenité chuti jejich masa. Které, i když se to už dávno takto nekvalifikuje, patří z hlediska zdravé výživy stále k jídlům víceméně postním. Nebo, řečeno mluvou současnosti, zdravým, či dietním. 

 

Milan Ballík

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.