Odkdy je můj pes senior?
Ilustrační foto: pixabay.com

Odkdy je můj pes senior?

19. 3. 2018

Nejlepší roky jsou pryč. Prošedivělé chlupy na čenichu, horší sluch a ráno už tak čiperně nevyskočí. Stává se z něj psí senior. Staré lovecké přísloví prý říká: Pět let mladý pes, pět let dobrý pes a pět let starý pes.

Stárnutí se u psů projevuje jako u lidí postupně
Pochopitelně se váš čtvernožec nestane důchodcem ze dne na den po dosažení určité věkové hranice. První známky stárnutí vystupují většinou nenápadně. Stárnutí je také závislé na rase, na velikosti těla. Veterináři odhadují, že malí psi se dostávají do seniorského věku až zhruba po 10 letech. Střední a velká plemena od 7 - 9 let a psí obři, jako např. irský vlkodav, už mohou být v pěti letech psí dědečkové.

S přibývajícím věkem se stávají projevy stáří stále viditelnějšími. Které známky to jsou?
Chlupy kolem čenichu, očí, později i na packách šediví. Smyslová výkonnost ubývá. Pes slyší, vidí a cítí stále hůře. Protože nedoslýchavý pes nevnímá už tak dobře nebezpečí silničního provozu, měli byste ho mít zásadně na vodítku.

Typické pro seniory jsou také problémy při vstávání, strnulá chůze a rychlejší únava. Tělo u starších psů působí méně atleticky. Důvodem je, že přibývá tuk a zmenšuje se svalová hmota.

Jakou speciální péči je možno psu poskytnout?
Aby senior dosáhl co nejvyššího věku, měli byste dbát na to, aby zůstal štíhlý a měl dostatek pohybu, radí veterináři. Doporučuje se speciální krmivo pro seniory, které je určeno pro změněný metabolismus psích dědečků. Je méně energetické a obsahuje např. antioxidanty k podpoře imunitního systému.

K lepšímu prokrvení a zásobení všech životně důležitých orgánů jako mozek, srdce, svalstvo, omega 3 mastnými kyselinami se osvědčuje denní podávání geriatrik pro psy s účinnou látkou Propentofyllinum  (zatímco u koček jsou většinou ohroženy ledviny, u psů to bývá srdce), které vám jistě doporučí váš veterinář. Účinný je i přírodní prostředek Renavast, který existuje v provedení pro psy i kočky, a u psů působí dobře na srdce.

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.