Stalking? To by se mně stát nemohlo
ilustrační foto: pixabay.com

Stalking? To by se mně stát nemohlo

8. 4. 2018

Snad každý z nás je přesvědčený o tom, že bude-li se k ostatním chovat, ohleduplně, slušně a s respektem, budou mu oni oplácet stejnou mincí. Na vině je domácí výchova. (Půjdeš tam, slušně pozdravíš, slušně se rozloučíš, slušně poděkuješ, nebudeš se rvát, budeš pomáhat starým lidem, atd.) Pokud k nám přece jenom občas proniknou informace typu „On (ona) se nepěkně zachoval k tomu(onomu) „zůstáváte v klidu a říkáte si: To by se  m n ě  stát nemohlo, já jsem k lidem slušný(á).

A v této blažené nevědomosti žijete tak dlouho, dokud vás nedostihne skutečnost, že přes všechny snahy být čestným, slušným a spravedlivým Mirkem Dušínem se můžete stát terčem pomluv a  předmětem něčí chorobné zášti. Slovo chorobné je zde důležité, protože určuje další pohled na s tím související jev - stalking.

Wikipedie: Stalking je nevhodné chování, projevující se zejména opakovaným fyzickým sledováním, nechtěnými kontakty (dopisy atp.), dlouhodobým sledováním aktivit určité osoby a sbíráním informací o ní, případně nemístným oslovováním jejích příbuzných, přátel atp. Takový zájem cílenou osobu obtěžuje, narušuje její soukromí a vzbuzuje u ní strach; někdy ústí až v trestní stíhání pronásledovatele, stalkera. Stalker je až patologicky posedlý zájmem o osobu, kterou pronásleduje, často je veřejně známá, nebo jemu blízká, např. bývalý partner.

Zapřemýšlela jsem, jestli je stalking jevem pouze dnešní doby, ale uvědomila jsem si, že už prvorepublikoví autoři soudniček (Poláček, Němec), podobný jev ve svých dílech popisovali. Jsou to ty různé anonymní dopisy podvedeným manželům, veřejné pomluvy, a podobně, které symbolizuje neupravená domovnice na pavlači.

Stalking je možná starý jako lidstvo samo. Vůbec bych se nedivila, kdyby byly objeveny jeskynní kresby, kde by pračlověk pazourkem nakreslil, jak ohavný  je jeho pračlověčí soused.

Opět Wikipedie :

Typologie stalkerů - rozpoznat stalkera nemusí být vůbec snadné a často se to ani nepodaří , může se jevit jako společensky naprosto normální člověk, o kterém ani jeho nejbližší okolí nemusí tušit, že např. obtěžuje jinou osobu

Stalkerem může být :

-  osoba, kterou oběť osobně zná a ví, že ji pronásleduje

-  osoba, kterou oběť osobně zná, ale neví, že ji pronásleduje

-  osoba, kterou oběť osobně nezná (např. kyberstalkeři hledající své oběti na  internetu).

 

Když jsme si tedy ujasnili význam tohoto výrazu, bylo by namístě informovat se také o způsobu obrany. Kde jinde než na stránkách Policie ČR. 

Možnosti obrany proti stalkerům

Dejte stalkerovi na vědomí, že o něj nestojíte, nemáte zájem
Přerušte  osobní kontakty s pronásledovatelem - neodpovídejte na vzkazy, urážky, na telefonáty, nereagujte  na SMS, nescházejte se s ním (jakýkoli kontakt s útočníkem může vést k prohloubení zájmu o oběť)
Vyhýbejte se místům možného setkání, změnit své návyky
Nechoďte s ním na schůzky
Uchovejte všechny SMS, maily a další materiál (možný důkaz), snažte se projevy pronásledování evidovat a zdokumentovat
Informujte své blízké o pronásledování, případné totožnosti útočníka.
 

Na závěr mi dovolte několik osobních postřehů a snad i trochu rad.

Nečkejte od kamarádů, že vaši situaci pochopí. Ujištění typu „nepřátelé mých přátel jsou i mými nepřáteli“ potěší, ale uvědomte si, že ten dotyčný (ta dotyčná) neví, o čem mluví, protože to nezažil(a).

Vzkazy stalkera například o tom, jaká jste příšerná, nevzhledná, nevzdělaná – a další ne… osoba, se nenechte zmást. Kdyby tomu tak opravdu bylo, museli byste „chodit kanálama" a nestáli byste stalkerovi za tu námahu.

Informacím typu, jak vás ostatní odsuzují a smějí se vám a netouží po ničem jiném, než se s tím svěřit právě stalkerovi, se zasmějte. Tak důležitá osoba, abyste ležela v hlavě všem lidem ve svém okolí, opravdu nejste.

Dostanete-li vzkaz, jak jste svojí odpudivostí všem mužům(ženám) v okolí protivní, vážně se nad tím zamyslete. Zvláště, jestli jste ve svých 60 a více letech byli do té doby přesvědčeni, že jste druhá Marylin Monroe (J.P.Belmondo).

Představte si stalkera jako Barbuchu (Kubula a Kuba Kubikula). Každým otevřením nenávistného mailu, SMS zprávy, či přijetím nenávistného hovoru roste.

Raději ho politujte. Uvědomte si, že s takovými myšlenkami v hlavě není život lehký. Takové myšlenky musí člověka pomalu požírat, až ho rozežerou úplně.

A když si dokážete udržet humor a lehký nadhled, může to být poslední hřebík do rakve stalkera.

Přeji vám, abyste se setkávali jen se samými milými a příjemnými lidmi.

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.