To je šok: Jediné tučné jídlo může vést k onemocnění srdce
Ilustrační foto: ingimage.com

To je šok: Jediné tučné jídlo může vést k onemocnění srdce

19. 4. 2018

Nový výzkum odhalil dramatické a téměř okamžité změny v cévách po konzumaci jednoho tučného jídla. Studie vyšla v časopisu Laboratory Investigation a přináší šokující závěry. Především pro milovníky rychlého občerstvení a typických českých jídel.

Je dobře známo, že strava s vysokým obsahem nasycených tuků je jedním z faktorů, který přispívá ke vzniku srdečního onemocnění. Většina z nás už mnohokrát slyšela, že dlouhodobá konzumace tučných jídel nás ohrožuje. Ale je vůbec možné, aby účinky jednoho jídla byly okamžitě rozpoznatelné a dokonce škodlivé? Tuto otázku si položili vědci z Medical College of Georgia v Augustě a laboratorními testy zjistili následující.

Tučná jídla a červené krvinky

Studie se zúčastnili zdraví muži, kteří pravidelně cvičili a měli normální hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Polovina z nich dostala koktejl s vysokým obsahem tuku, ta druhá s nízkým obsahem. Vědci provedli čtyři hodiny po jídle účastníkům laboratorní vyšetření krve se zaměřením na dopad obsahu tuku na červené krvinky. A proč právě na ně? Červené krvinky jsou velmi důležité pro zdraví našeho srdce. Rozvádějí kyslík ke tkáním a svým složením mohou ovlivňovat i vlastnosti cévní stěny.

Co způsobila tučná strava?

Vědci zjistili u účastníků několik změn červených krvinek. Změnily velikost a tvar. Už nebyly hladké, ale objevily se na nich „hroty“; rostla sedimentace erytrocytů a změny byly pozorovány i v monocytech, které představují jeden z typů bílých krvinek. Kromě toho vědci odhalili další významnou změnu, a to zvýšení hladiny enzymu (MPO), který je spojován s tvorbou volných kyslíkových radikálů; ty se pak podílejí na kornatění tepen; to vzniká v důsledku ukládání tukových látek do stěny tepny. Volné kyslíkové radikály mohou vést k narušení funkce červených krvinek, ale i cévní stěny.

Vyšetření ke stanovení rizika onemocnění srdce a cév

„Lidé by měli především snížit ty rizikové faktory, které jsou ovlivnitelné - nekouřit, jíst dost ovoce a zeleniny, udržet si normální tělesnou hmotnost a pravidelně se hýbat,“ říká na úvod profesor Jaroslav Racek, vedoucí Ústavu klinické biochemie a hematologie v Plzni. „Jedním z vyšetření ke stanovení rizika kardiovaskulárních problémů, infarktu a mozkové mrtvice, je lipidový profil. Ten zpravidla zahrnuje vyšetření celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL cholesterolu a triacylglycerolů. V případě nežádoucích výsledků může lékař pacienta odeslat na speciální pracoviště k doplnění metabolických či genetických vyšetření.“ (Podrobné informace o těchto vyšetřeních na www.laboratornitesty.cz).

Výsledky výzkumu mají i svou pozitivní stránku. Měly by nás přimět více přemýšlet o tom, co jíme, a jaké to bude mít pro nás důsledky. Pokud totiž dietní chyby opakujeme znovu a znovu, naše tělo si s tím už neumí poradit.

srdce zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%