Samos: Ostrov větru a vína
Ilustrační foto: ingimage.com a pinterest.com

Samos: Ostrov větru a vína

29. 4. 2018

Celý rok se těšíme na dovolenou, jenže ona pak nedopadne tak, jak jsme si vysnili. Každý hotel v katalogu vypadá hezky, ale až na místě zjistíme, že je v letovisku plném diskoték a mladých lidí, kteří se baví do čtyř do rána.

Pak jedeme na výlet, míjíme jiné místo a říkáme si: že jsme raději nejeli sem. Také jste to zažili? Tak to je pravý čas vypravit se na netradiční putování po řeckých ostrovech z pohledu seniorů. Ano, dobře přístupná pláž, romantická místa, tradiční jídla a klidná zábava bez ukřičených dětí.

Samos je ostrov ideální pro všechny, kteří nevyhledávají příliš velká vedra. Jeho výhodou je, že na většině míst vane vítr. Nevýhoda? V některých místech je vítr velmi silný a tudíž je tam i moře chladnější než bývá v létě u ostatních řeckých ostrovů obvyklé. Neznamená to, že se na Samosu nedá koupat, samozřejmě, že ano. Zkrátka na své si tam přijdou lidé otužilejší a sportovně založení. Ale třeba také právě lidé vyššího věku, kterým velká horka nedělají dobře.

Větrné letovisko Kokkari

Kdo má rád typickou řeckou atmosféru a romantické vycházky, bude nadšen z letoviska s názvem Kokkari. Jedná se vlastně o změť domečků nahuštěných na sebe na rozeklaném pobřeží. Kokkari je tak malebné, že je symbolem ostrova, objevuje se na většině pohlednic a reklamních materiálů. Shrnuto: Kokkari je jedno z nejkrásnějších míst v Řecku, ale má svá ALE.

Především ten už zmiňovaný vítr. Je tam opravdu velký. Po poledni hodně obchodů zavře a jejich majitelé se vydávají surfovat. Ale díky tomu, že na jednom konci městečka je záliv od větru chráněný, na této pláži se dá povalovat i za těch největších vichrů. Jen je třeba počítat s tím, že je pak poněkud přeplněná. Vítr v Kokkari je taková sázka do loterie. Někdy prostě přijde, pak na pár dnů utichne, pak zase začne řádit tak, až ubrusy v tavernách létají do moře. Hospůdky jsou tam tak blízko pobřeží, až má člověk pocit, že mu sousto upadne do vody. Ovšem je to také místo, kde se nebudete nudit. Vycházky mezi domky s barevnými balkony a fasádami nikdy neomrzí. Kokkari je místem, kde je minimum hotelů, turisté se ubytovávají především přímo v domcích a stravují se v tavernách. Kvůli tomu, že jde o místo tak vyhlášené a hezké, je třeba počítat s o něco vyššími cenami.

 

Votsalakia a Pythagorion

Častým cílem českých turistů je letovisko Votsalakia. Tam je vítr o něco menší, koupání příjemnější, ale co do romantiky a vycházek nesahá slavnému Kokkari ani po paty. Votsalakia je vlastně dlouhá pláž a vše, co je okolo ní, je podřízeno turistickému ruchu, takže nic moc typicky řeckého tam nenajdeme. Takže pozor, ve Votsalakii se můžeme trochu nudit a navíc je oblíbeným místem rodin s dětmi, kterým vyhovuje pláž s pozvolným vstupem do moře. Senior hledající zajímavé destinace a klid si tam může připadat chvílemi jako na obyčejném českém koupališti.

 

Dalším turistickým cílem bývá městečko Pythagorion. Jeho výhodou je, že je blízko letiště, takže odpadají dlouhé přesuny. Je příjemné, zachovalo si typický řecký ráz a vítr typický pro Kokkari v něm není tak častý.

 

Půjčit auto se vyplatí

Samos je ideální pro ty, kdo si rádi na dovolené půjčují auto. Je na něm totiž mnoho nádherných pláží, ale jsou dál od letovisek, takže se na ně pěšky vypravují jen lidé mladí a fyzicky zdatnější. Pro ty starší je ideální půjčit si na pár dnů automobil a vyrážet postupně na jednotlivé pláže jako je Lemonakia, Tsamadou, Potami, Balos, Mikro a Makro Seitani i další. Stojí to za to, navíc je na většině z nich slušně vybavené zázemí: různé taverny, slunečníky, lehátka, takže se na nich dá strávit celý den, aniž by se člověk musel pařit na slunci.

 

Na ostrově je také velké množství památek, a tak v tomto případě je opravdu škoda trávit dovolenou jen povalováním se v jednom jediném letovisku. Na Samosu je také asi dvacet klášterů, pozoruhodné jeskyně a slavný Eupalinův tunel, který je nazýván jedním ze zázraků antického stavitelství.

Samos osloví turisty, kteří rádi objevují nové věci, rádi se hýbou a pod pojmem dovolená si nepředstavují jen ležení na pláži za třicetistupňového vedra. Někdo je z něj zklamaný, jiní se naopak právě na něj opakovaně vracejí, protože jim vyhovuje osvěžující moře a vítr, který povzbuzuje k vycházkám. A také se na něj často vracejí lidé, kteří rádi jedí a pijí dobré víno. Například už zmiňované Kokkari je proslulé skvělými tavernami a každý večer do něj přijíždějí prodejci s domácím vínem, jehož kvalitou je ostrov pověstný.

cestování Řecko
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%