Mimonet, hejtr, FSB…Víte, co znamenají tato slova?
Ilustrační foto: pixabay.com

Mimonet, hejtr, FSB…Víte, co znamenají tato slova?

25. 5. 2018

Ty jsi ale hejtr. Pokud vám to někdo řekne, není to nic moc. Hejtr totiž hejtuje. A dát někomu hejt v v mluvě lidí žijících v současném virtuálním světě znamená, že někoho kritizuje, negativně hodnotí, poučuje. Je to počeštěná verze anglického hate, tedy nenávidět. Tak jaká podivuhodná slova je ještě dobré znát?

Starší generace někdy říká, že mladí používají podivná slova, často převzatá z angličtiny a různě zkomolená. Zkrátka, že češtinu ničí. Jenže zkusme se na to podívat z jiné stránky. Mnozí jazykovědci se naopak přiklánějí k názoru, že vzniká spousta legračních a pozoruhodných slov, která paradoxně naši mluvu obohacují. Důkazem toho je internetový slovník Čeština2.0, který založil bývalý novinář Martin Kavka, kterého zajímá, co je v českém jazyce nového. A nového tam je hodně, zejména v posledních letech, kdy do něj proniká už zmíněná angličtina a výrazy z internetu.

Kde kdo už ví, co je to bloger či youtuber, přestože před pár lety tyto výrazy znali převážně jen lidé mladí. Nyní je běžně používají i dříve narození, vědí přesně, co vystihují, co se za nimi skrývá. Slovník neologismů Čeština2.0 se stal populární, sami čtenáři do něj navrhují nové výrazy, které někde slyšeli a které se podle nich nyní mezi lidmi šíří. Některé zapadnou, některé se časem stávají téměř běžné.

Tak nám tu například vznikl výraz telešlofing. Čím dál častěji se tak označuje zdřímnutí si u televize. Do stejně nové kategorie patří třeba slovo mimonet. Tak bývá označován člověk, který úporně odolává lákadlům internetu, nemá ani chytrý mobil, zkrátka je off-line, ne on-line.

Pěkné je i slovo biopren. Tak se prý nyní nazývají tukové zásoby, název vznikl jako přírodní alternativna k neoprenu, protože tukové zásoby prý stejně chrání plavce před chladem. Používá se například ve smyslu: Ne, netloustnu, jen si zadělávám na biopren.

Dalším důkazem, že Češi jsou vtipní, vynalézaví a se svým jazykem si rádi hrají, je další nové slovo ve slovníku a to FSB. Jedná se označení o určitou skupinu žen, jde o zkratku slov fitko solárko blondýna. Slovník uvádí, že takto jsou označovány ženy libovolného věku vyznačující se vysportovaným tělem, silným opálením se solária a odbarvenými vlasy.

Žen se týká i výraz dukátová buchtička. Tak nyní mladí muži označují dívky, které se nechávají vydržovat bohatými partnery.

„Nemyslím, že slovník češtinu nějak obohacuje, považuji ho spíše za zábavu, ale naplňuje mě optimismem, když vidím jak se Češi dovedou bavit, hrát si s jazykem,“ uvedl Martin Kavka. „Až na pár vulgarit jde především o vtipné novotvary. Říká, že každá doba má svá slova podle toho, co se zrovna děje, o kterých lidech se mluví.

Před časem bylo například velmi populární slovo babicovat, což vystihovalo vaření z náhražek, podle poněkud podivných kuchařských metod televizní hvězdičky kulinářské show Jiřího Babicy. Velmi často se také používal výraz bílý sex pro noční vyžírání lednic. Jejich oblíbenost však v poslední době poněkud upadá. Osud nových slov sledují i jazykovědci z Ústavu pro jazyk český, kteří průběžně inovují slovník neologismů, tedy nových výrazů v češtině. To už se však jedná o vědeckou činnost řídícími se přesnými pravidly, které takové slovo musí splňovat, aby se oficiálně stalo uznaným novým slovem. Zatímco v internetovém slovníku jde především o zábavu. Jeho součástí je i žebříček nových slov, která Češi nejvíce oceňují, která jim připadají nejvíce vtipná. Je to poněkud čtení pro otrlejší povahy, nicméně tady je v současnosti nejúspěšnější první trojka.

1. Čvančary. Název pro velké ženské přednosti nazvaný podle pěkného poprsí herečky Jitky Čvančarové.
2. Mít virózu jako z praku. Zkrátka, být opilý, narážka na to, že prezident Zeman svou indispozici, kterou řada lidí vyhodnotila jako opilost, zdůvodnil virózou.
3. Milošekunda. Jednotka vulgarity veřejného projevu ústavního činitele. Inspirací zde byl rovněž pan prezident, který tento vulgární výraz použil v souvislosti se skupinou Pussy Riot v rozhlasovém pořadu Hovory z Lán.  

Každopádně není třeba zoufat, když uslyšíme slovo, kterému nerozumíme a už vůbec ne tvrdit, že mladší generace češtině škodí. Nová slova vznikala ve všech dobách. V té současné jejich vzniku nahrává hned několik faktorů, od nových internetových výrazů až po vyjádření některých politiků. Zkrátka, inspirace je hodně.

 

Hana Charvátová

 

Český jazyk
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.