Zmrzlý malinový krém podle receptu našich prababiček
Domácí malinový krém bez chemikálií

Zmrzlý malinový krém podle receptu našich prababiček

27. 5. 2018

Hlavně v horkých dnech není nad dobrou zmrzlinu. A pokud je z domácích zdrojů, tedy bez chemikálií a skoro zadarmo, chutná o to lépe. Tady je recept na zmrzlinu, který pochází z dob našich prababiček.

Zhruba 20 dkg zralých měkkých plodů prolisujeme žíněným sítem a přidáme do nich asi 6 kapek růžového bretonu (potravinářské barvivo). Tři tabulky jedlé čisté želatiny opláchneme ve studené vodě, dáme ji do rendlíku, nalijeme na ni 2-3 lžíce horké vody. Necháme ji v ní rozpustit, ale opatrně, aby nezůstaly kousíčky. Vypláchneme formu studenou vodou a lehce uvnitř poprášíme práškovým cukrem.

Půl litru sladké smetany ušleháme v kotlíku u ledu v hustou pěnu, aby v ní metla stála. Zlehka do ni vařečkou zamícháme 14-16 dkg práškového cukru, přidáme malinový protlak a rozpuštěnou želatinu. Pak nalijeme do připravené formy, dobře zabalíme do pergamenového papíru.

To celé dáme do větší nádoby, zahrneme dobře tlučeným ledem promíchaným se solí, dobře přikryjeme a necháme ve sklepě asi 3 hodiny (méně ortodoxním vyznavačům starých časů tuto fázi dnes dobře nahradí lednička i bez soli s ledem). Formu před vyklopením lehce přejedeme čistou utěrkou namočenou v horké vodě a pak zmrzlý krém vyklopíme na mísu. Můžeme jej ozdobit stříkanou trochu přislazenou šlehačkou a ozdobit piškoty.

Ingredience
20 dkg čerstvých malin
3 tabulky želatiny
6 kapek růžového bretonu
0,5 l sladké smetany
18 dkg práškového cukru

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.