Za jak dlouho se naučíte anglicky v Anglii či USA? Bez dobrých základů nevyrážejte
Ilustrační foto: pixabay.com

Za jak dlouho se naučíte anglicky v Anglii či USA? Bez dobrých základů nevyrážejte

31. 5. 2018

Často zaznívá názor, že nejlépe se anglicky naučíte v Anglii, Spojených státech či Austrálii. Není však dobré vyrážet bez pevného jazykového základu. Na zvládnutí cizího jazyka si je navíc dobré vyhradit alespoň několik měsíců, nejlépe však celý rok.

„Učení angličtiny v cizině je určitě velmi rychlé. Pokud však někdo vyrazí do Anglie či Ameriky bez jakýchkoliv základů nebo jen s chatrnou začátečnickou výbavou, moc se toho nenaučí,“ upozorňuje Lucie Bechná z jazykové školy Helen Doron English.

Na učení v cizině je skvělé, že vám jednoduše nic jiného nezbývá než anglický nebo jiný jazyk používat od rána do večera. Pravidelné mluvení v různých životních nebo pracovních situacích přináší rychlé pokroky. Nejlepší je být v zahraničí sám, když má člověk s sebou partnera, kolegu nebo kamaráda, komunikuje často v češtině a ochuzuje se o příležitost vylepšit druhý jazyk.
 
Bez dobrých základů je však lepší do ciziny za jazykovým zlepšením nevyrážet. „Když se nebudete schopni hned po příjezdu zapojit do základní konverzace a probrat s místními počasí, cestu do města nebo nezvládnete rozhovor o své rodině či zemi, nebudou vaše začátky jednoduché,“ uvádí Lucie Bechná. Očekávaný každodenní kontakt s živým jazykem tak může hned od počátku získat trhliny.
 
Řešením může být návštěva jazykových kurzů v místě pobytu. To už však přicházíte o čas, který můžete věnovat zdokonalování jazyka v hovorech s místními lidmi. Lepší si je proto přivést základy angličtiny s sebou z Česka.
 
A za jak dlouho lze jazyk v cizině zvládnout tak, aby se člověk nebál pustit do obvyklé konverzace? Po několika týdnech v Británii či Spojených státech začnete rozumět většině toho, co uslyšíte. Pokud nemáte ostych z mluvení, významné zlepšení v aktivní konverzaci ucítíte po několika měsících. Půlroční pobyt už znamená, že budete mluvit hodně plynule, stále se ještě však budete dopouštět mnoha chyb. Chybování však nevadí. Lepší je mluvit a dopouštět se nepřesností než mlčet.
 
Když budete v cizině tři čtvrtě roku, budou už se vám zdát sny v novém jazyku a také hlava začne „přemýšlet“ anglicky. Zvládnout cizí řeč na vysoké úrovni trvá obvykle alespoň jeden rok. V dalším období už dochází jen k prohlubování slovní zásoby.
 
Samostatnou kapitolou je získání správné výslovnosti. „Lingvistické studie ukazují, že akcentu už se většinou nezbaví ti, kteří začnou s výukou jazyka v pozdějším věku. Proto je nejlepší začít s angličtinou co nejdříve - už jako dítě,“ doporučuje Lucie Bechná z jazykové školy Helen Doron English.
 
 
 
 
jazyk
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.