Jak banky a exekutoři vyrábějí bezdomovce
Foto: archiv autora

Jak banky a exekutoři vyrábějí bezdomovce

15. 6. 2018

Nedá mi to, musím zde vypsat svůj dnešní příběh. Ráno jsem byl v internet bance a na účtu u banky MONETA Money Bank v plusu asi s dvanácti tisíci, odpoledne v mínusu třicet tisíc. Stát se to jiným lidem v mém věku, kteří s důchodem jen stěží vyjdou, a díky nemožnosti dát tolik peněz navíc vedle nájmu a dalších nutných výdajů, tak skončí pod mostem. Já to naštěstí bez ztráty kytičky přežiji.

Je to příběh, který začal před osmi lety, a to tím, že jsem podědil po otci vlek. Ale jen v závěti, nikdy jsem jej neviděl, nepřevzal, nepřehlásil. Otec dělal kapelníka velké dechovky, tak se na přívěsu vozila basa a bubny, a tahal jej každý z muzikantů, co měl na autě kouli. Žiji asi padesát kilometrů od svého rodiště, proto jsem nemohl mít o těchto událostech přehled.

A tak jsem za přívěs platil povinné ručení, ročně asi 140 Kč, dokud mi ta platba nevypadla změnou banky z počítače. A tu se ozvala Česká kancelář pojistitelů, že jim dlužím. Nedal jsem se, až to došlo k soudu. V té době jsem z otcovy pozůstalosti získal doklad, že ještě před obdobím, kdy ČKP nárokuje pojistné, a to v mimořádné denní sazbě, otec tento přívěs jako bouraný a nepojízdný prodal za pět set korun na díly. Odhlásit jej již nestihl, protože byl v nemocnici, odkud se už nevrátil. I když jsem u soudu doložil kupní smlouvu na těch pět set, a je to i v zápisu z jednání, soud to nezajímalo, a že prý se platí sankční pojistné za evidované vozidlo, i když nejezdí, nebo dokonce neexistuje. No co, žijeme v Česku, lepší to už nebude. Kopie tohoto dokladu i zápis z jednání soudu v mé složce u soudu to potvrzují, ale musel jsem přesto zaplatit dvanáct tisíc cca, včetně poplatků. Jsem si jistý, že jsem vše tehdy zaplatil. Uběhlo pět let a nic. Předpokládám, že existuje nějaká promlčecí doba, kterou případně já navrhnu , a soud schválí.  Až letos z jara přišla výzva od exekutora znova na patnáct tisíc, sedm dluh a ostatní jejich režie. Hledat zpětně pět let ve výpisech z banky se mi nechtělo, tak jsem tomu nechal volný průběh.

Následovalo oznámení od ČSSZ, že mi budou z důchodu měsíčně strhávat 1600.- Kč až do zaplacení. To nařízení platí nadále a začnou se srážkami od příští výplaty, takže až od července. No co, zažil jsem i horší případy, nejde o život, tak jsem to nechal běžet. Dnes ráno došla SMS z banky, že došel na účet důchod a jsem tam normálně v plusu. Zjistil jsem ale nějaké stovkové rozdíly, a na online bance jsem důvod nenašel, tak jsem zašel přímo do banky. Tam jsem se dozvěděl, že mi exekutor obstavil účet, a milá banka mi jako osmiletému bezproblémovému klientu zesplatnila jednorázově kontokorent 15 tisíc a to už 30. května. Paní to odůvodnila tím, že kontokorent jsou vlastně jejich peníze a nechtějí, aby je exekutor zabavil, no, když tomu nesmyslu věří??? Takže odpoledne součtem už zpětně čtrnáct dní dlužím třicítku a mám zablokovaný účet.

Já vím, řeknete si, že to je běžný postup a na chudáky dlužníky musí být přísnost, ale vysvětlete mi, proč budu platit dvakrát, jednou okamžitou srážkou z účtu a po druhé srážkami z důchodu ? Tuto blokaci a dluh měli v bance dobu, ale při běžném pohledu v internet bance nebylo nic znát, mají na mne telefon i mail, šlo to napsat zprávou na internet bance a nic. Peníze jsem nepotřeboval, kartu jsem naštěstí nepoužil ani na platbu nebo výběr.

ALE, a teď přijde ta pointa a důvod, proč jsem to bral na lehkou váhu. Musím požádat soud o revizi jeho rozhodnutí, protože Ústavní soud rozhodl i se zpětnou platností, že pokuta od CKP se bude platit jen z provozovaných vozidel, takže předpokládám, že se mi veškeré výdaje vrátí. Jen musím najít nějakého právníka, který se bude chtít tímto případem zabývat.

U mne se stala spousta nepravostí, jak ze strany exekutora, tak i banky, ale to budu řešit až po opravném rozhodnutí soudu. A jen tak na doplnění, nesmí vás připravit o všechno, musí vám tam zbýt dvojnásobek životního minima, což je asi šest tisíc. Až druhý den, když jsem se bankéřky zeptal, byla mi ochotna tuto částku vyplatit, sama to nenabídla. V diskusi vás budu o dalším průběhu informovat.

A závěrem? Jediná obrana proti takovým praktikám je - Neplaťte co nemusíte, a nedejte se!

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%