Různé typy osobností, jejich přednosti a slabiny
Ilustrační foto: pixabay.com

Různé typy osobností, jejich přednosti a slabiny

19. 6. 2018

Ať už je to v rodině, mezi přáteli nebo mezi kolegy, jde-li o spolupráci, ne vždy jsou všichni zajedno. Fakt, že to mnohdy pěkně jiskří, není většinou z důvodů nějakých osobních sporů, ale jako logický důsledek setkání nejrůznějších typů osobnosti. 

Zde jsou čtyři nejdůležitější typy osobností včetně jejich silných a slabých stránek. Pokuste se podle následujícího členění zařadit sebe či lidi kolem vás, alespoň pro zábavu!

1. Vedoucí
Silné stránky: Dosáhnout co nejlépe a nejrychleji cíle, to je pro typ Vedoucího nejvyšší priorita. Poháněn svou soupeřivou povahou a touhou po vítězství, komunikuje se spolupracovníky cíleně, určitě a se stálou naléhavostí.
Slabé stránky: Spolupracovníky bývá často označován jako hrubý, bezohledný a kontrolující. Neustálé úsilí vítězit vede k příliš rychlým a neuváženým rozhodnutím a k stavění práce nad lidi. Nedává prostor spontánním a kreativním myšlenkám, které jsou sice dobré, avšak pro něj zpomalují pracovní proces. A to vede k největší chybě, kterou je ztráta motivace u jednacích partnerů a vznik konfliktů, obzvláště s typem Přítel lidí.

2. Kamarád lidí
Silné stránky: Pro tento typ osobnosti stojí na prvním místě další lidé. Rád je poznává, pokouší se jim rozumět a podporovat je, jak to nejlépe jde. Ze všech 4 typů osobnosti je Kamarád nejlepší komunikátor. Tyto vlastnosti v jednání ho navíc ještě dělají skvělým podporovatelem při osobním dalším růstu v zaměstnání. Zná dobře spolupracovníky, umí srovnat jejich silnější i slabší stránky a díky tomu s nimi dobře vyjde a pracuje. Tento typ často pracuje v sociálních sférách, školství, v personalistice nebo v medicíně.
Slabé stránky: Svými spolubližními bývá často brán jako někdo, kdo se neumí prosadit, vyhýbá se konfliktům, na kritiku reaguje přehnaně citlivě a nadsazuje vlastní starosti. A navíc se nechá často ovlivnit druhými, protože si nechce dělat nepřátele.

3: Svobodný duch
Silné stránky: Hlavní je svoboda a dobrodružství, to je motto Svobodného ducha. Jasná danost, která ho podle jeho názoru omezuje v myšlení i jednání, ho odradí. Chápe se každé možnosti, každé zkušenosti. Ostatní tak mohou těžit z jeho vyzařování, postoje a nenuceného řešení koknfliktů. Tento typ nemiluje pevnou pracovní dobu, nýbrž se daleko víc objevuje v kreativních zaměstnáních, třeba jako herec či zakladatel něčeho.
Slabé stránky: V porovnání s dalšími osobnostními typy schází Svobodným duchům v životě často disciplína a struktura. Honba za stále novým dobrodružstvím vede záhy k nudě a k potřebě zase začít něco nového. Z tohoto důvodu tyto typy i častěji mění zaměstnání. Kromě toho je jejich volné myšlení a rychle klesající pozornost vylučují z jakékoholiv druhu autority a vedoucí funkce.

4. Seznamový typ
Silné stránky: Pro Seznamový typ vládne ve všech rovinách života struktura. Miluje psát si seznamy a tímto způsobem vždy cílevědomě a organizovaně začíná nový den. Tento typ se až extrémně ponořuje do svých úkolů, vydá ze sebe vše, pracuje precizně a především spolehlivě.
Slabé stránky: Protože je Seznamový typ víceméně závislý na své struktuře, má často potíže s přijímáním změn. Skutečnost, že je to workoholik a vědomě na sebe nakládá, mu občas bere celkovou radost ze života.


Myslíme, že je alespoň trochu napínavé dozvědět se, ke kterému typu patříte nejen vy, ale především i lidé kolem vás, s kterými se střetáváte. Tak můžete lépe posoudit, v čem jsou vaše slabosti nebo v čem naopak můžete ostatním něco dát právě vy. Každopádně je určitě lepší nebrat si kritiku druhých k srdci příliš vážně, nýbrž raději zareagovat humorně. Nikdo koneckonců není perfektní, ale znát své přednosti i slabiny neuškodí.

lidé psychika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.