Řepík lékařský - přírodní dezinfekce
Ilustrační foto: pixabay.com

Řepík lékařský - přírodní dezinfekce

6. 7. 2018

Tato rostlina připomíná svým vzrůstem i květenstvím tolik známou diviznu. Vyrůstá do výšky až 1 metr,dole má růžici listů a květenství je uspořádáno do klasovitého hroznu.

Najdeme ji podél cest,na loukách i na okrajích lesa.Vyhovuje jí spíše sušší stanoviště s dostatkem sluníčka. Užíváme jak květy tak i listy.

Léčebné účinky
je to protizánětlivý prostředek na zanícenou a mokvající kůži,působí díky taninům i svíravě a protiprůjmově,mast podporuje hojené ran,ale i velmi dobře úinkuje na křečové žíly či bércové vředy,zevně se používá při hygieně ústní dutiny a hltanu

Koupel proti bolestem
Do 1 litru vroucí vody vsypeme 250 gramů nasekané natě. Necháme projít varem a krátce probublat.Poté odstavíme a necháme přibližně 30 minut vyluhovat.Tím směs zchladne a můžeme jí přecedit(ale také nemusíme) do vany s teplou vodou. Ideální je koupel v trvání 15 až 20 minut.

Mast na bércové vředy
250 gr bílé vazelíny nebo domácího škvařeného sádla zahřejeme v hrnci,dokud nezačnou stoupat bublinky,pak dobře smícháme s dvěma hrstmi jemně nasekaných listů i květů řepíku.Důkladně promícháme a necháme znovu zpěnit.Znovu promícháme ,odstavíme z tepla a necháme ležet asi 24 až 48 hodin. Poté mírně zahřejeme,přecedíme přes plátno a necháme ztuhnout.

Jaterní čaj s řepíkem
Nasekanou nať řepíku promícháme se stejným množstvím listů mařinky vonné a svízele přítuly,které také nasekáme. Na 1 litr čaje dáme asi č lžičky této směsi,přivedeme k varu,zalijeme a necháme vyluhovat 10 minut.Přecedíme a můžeme ho pít po menších dávkách několikrát denně.

 Úvodní foto je ze stránky Pixbay. Informace jsem čerpala z různých knih o bylinkách co jsem za léta nasbírala. 

bylinky příroda
Hodnocení:
(4.6 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%