Milujeme zmrzlinu. Ale kdo tu dobrotu vlastně vymyslel?
Foto: Zuzana Pivcová

Milujeme zmrzlinu. Ale kdo tu dobrotu vlastně vymyslel?

18. 7. 2018

Je pravda, že zmrzlina není žádná sezónní záležitost, zvykli jsme si ji konzumovat celoročně. Přece však ji nejvíce spojujeme s létem, jaké probíhá i nyní.

Víte, že historie zmrzliny není zcela jednoznačná? Ani Ottův slovník naučný z roku 1908 v tom neměl zcela jasno a uváděl pouze, že do života uvedl zmrzlinu se vší pravděpodobností počátek 19. století s vývojem cukrářství. A že s původní myšlenkou přišli zřejmě Vlaši se svým sorbetti z vody a laciné šťávy.

Živnostníci cukráři byli ve městech již za Rakouska-Uherska, avšak jejich počet výrazně vzrostl za první republiky. Cukrářské firmy měly kromě obchodů ještě pojízdné zmrzlinářské vozíky, a to každá firma několik, aby šikovně pronikla na různé akce, kde bylo hodně lidí a také horko a chuť na osvěžení.

V novinách se často objevovala reklama na léčivé účinky zmrzliny, což se dalo těžko doložit. Ale i lékaři doporučovali rodičům, aby kupovali dětem zmrzlinu po trhání krčních mandlí. Malé množství zmrzliny nepochybně posloužilo jako krátkodobé ochlazení při zánětu v krku.

V minulosti byla obvyklá zmrzlina kopečková. Kopečky v kornoutech byly hutné a pevné a déle se konnzumovaly. Klasickou zmrzlinou bývala vanilková, čokoládová, jahodová a malinová. Postupně přibývaly další a další chutě a dnes se zdá, že jde zmrzlina vyrobit snad ze všeho. V kurzu jsou netradiční chutě a přeborníky v tom zůstávají stále Italové. Kromě velké škály ovocných zmrzlin jsou k dostání už i u nás zmrzliny slané (např. čokoládová s uzenou solí), zeleninové nebo masové. U vybraných skupin konzumentů jsou pak žádané bio a raw (neupravené tepelně) zmrzliny či nanuky, na své si přijdou i vegani, i když nepatří k většině.

Každopádně zůstává zmrzlina oblíbenou pochoutkou, která v horkém létě příjemně osvěží. Avšak pozor, i zde platí, že se nic nesmí přehánět. Co jednomu zánět vyléčí, může ho jinému přivodit. Jinak ale dobrou chuť!

gastronomie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%