Osm věcí, které nikdy nesmíte udělat ve Švýcarsku
Švýcarsko je jedna z nejkrásnějších zemí Evropy. Foto: Switzerland Tourismus

Osm věcí, které nikdy nesmíte udělat ve Švýcarsku

17. 7. 2018

Alpská země je na cizince zvyklá, potkáte je tu na každém kroku. A ačkoliv je díky svému multikulturnímu založení Švýcarsko tolerantní, na některé věci si musejí turisté dávat pozor. Co ve Švýcarsku neprojde turistům? 

1. Nedojíst jídlo
Ačkoliv to dnes tak nevypadá, Švýcarsko bylo dlouho chudou zemí, lidé tu ve vysokých horách bojovali každou zimu o přežití. Dodnes váží nejen domácích zvířat, ale také jídla samotného. Dobrým zvykem je sníst všechno, co dostanete na talíř.

2. Smát se krávám
Celý švýcarský venkov má příjemný zemědělský charakter, v létě se nahoře na kopcích pasou krávy, kterých je například v okolí Gstaadu stejně jako obyvatel – asi sedm tisíc. Dokonce i bankéři z největšího švýcarského města Curychu však nezřídka mají na venkově ustájenou krávu a sedlák jim posílá každý rok sýr vyrobený z jejího mléka. V tvrdé horské krajině platila kráva vždy za zvíře zajišťující rodině obživu. A Švýcaři si krav cení dodnes, proto se jim nevysmívejte, když vám hrdě oznámí, kolik mají krav. 

3. Ptát se na celebrity
Bohaté a malebné Švýcarsko láká spoustu herců, zpěváků a různé další celebrity. Nejčastěji jezdí do Svatého Mořice, Zermattu či Gstaadu. „U nás v Gstaadu se mohou lidé spolehnout na absolutní diskrétnost. Nikdo z místních by neprozradil, že na ulici spatřil slavného sportovce nebo jinou známou osobnost,“ tvrdí Antje Buchs z turistické kanceláře města Gstaadu. Proto se ani na nic takového neptejte.

4. Nedodržovat pravidla
Švýcaři se rádi smějí historkám o porušování různých regulí, jak je známe ze střední a východní Evropy. Sami by nic takového neudělali, pravidla se tady dodržují a výjimky se nepardonují. 

5. Nezeptat se ve vlaku, zda je místo volné
V Česku to moc lidí nedělá, ale ve Švýcarsku je dobrým zvykem zeptat se spolusedících, jestli je místo v jejich sousedství volné. „Pokud si rovnou sednete, bude to Švýcar považovat za poněkud neslušné,“ říká Vanessa Rey ze švýcarské cestovní kanceláře Eurotrek, která se zaměřuje na cykloturistiku po této alpské zemi.

6. Nepozdravit
Především na vesnicích, na horách a v menších městech se lidé zdraví navzájem, i když se vidí poprvé v životě. „V Curychu, Bernu nebo jiném větším městě se lidé tak moc nezdraví. Jinde je to však dobrým zvykem, i když jedete jako turista na kole,“ uvádí Matthias Lauk, který pracuje pro švýcarského výrobce kol značky BMC. V německy mluvící části Švýcarska používají lidé pozdrav Grüezi, ve francouzské Bonjour a v italské Buongiorno.

7. Chodit pozdě
Ve Švýcarsku jezdí vlaky na minutu přesně a také lidé nemají rádi, když někdo dorazí na domluvené místo se zpožděním. Pokud nestíháte, pošlete alespoň esemesku s omluvou. Podruhé už však přijďte včas.

8. Ptát se, jestli je voda pitná
„Ve Švýcarsku máme tak dobrou vodu, že ji turisté mohou pít z jakéhokoliv pramene. Platí to také pro vany v blízkosti venkovských statků, které vypadají, že jsou určeny k napájení zvířat,“ radí Vanessa Rey z Eurotreku.

 

Petr Buček pro portál i60

 

 

 

cestování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.