Jak předejít nadměrnému pocení pomocí bylinek
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak předejít nadměrnému pocení pomocí bylinek

16. 7. 2018

Propocené oblečení a nepříjemný odér není dobrou vizitkou. V drogeriích jsou sice plné regály nehrůznějších deodorantů, ale na ty není vždycky spolehnutí. Zkuste sáhnout do zelené lékárny a využít pomoc bylinek.

Zelená lékárna zná pomoc snad na každý neduh. Tedy i na pocení. V parných letních dnech sáhněte po šalvěji, lipovém květu, dubové kůře nebo rozmarýnu. Tyto léčivky pomáhají stahovat kožní póry, čímž přispívají k omezení pocení. Kromě toho obsahují i silice, které příjemně voní. Připravte si z nich odvar tak, že necháte asi 200 g bylinkové směsi přejít krátce varem v litru vody, a pak necháte asi dvacet minut louhovat. Odvar pak použijte na přípravu koupele nebo obkladů na místa, kde se nejvíc potíte. Máme pro vás i další rady, jak pocení omezit.

Zaostřeno na nohy
Trpíte-li pocením chodidel a prstů u nohou, dopřejte nožkám třikrát týdně koupel v lázni s výtažkem z přesličky nebo dubové kůry. Nasekanou kůru koupíte běžně v lékárně. Vezměte jí asi hrst a vařte deset minut v litru vody. Nechte zchladnout. Odvar z přesličky si připravíte tak, že dvě polévkové lžíce této bylinky přelijete litrem vařící vody a necháte vychladnout nejlépe na tělesnou teplotu. Do této koupele pak nohy ponoříte a necháte působit.

Doplňte zinek
Podle fytoterapeutů stojí za nepříjemným tělesným zápachem při pocení nedostatek zinku. Ten může vést k ledvinovým potížím a k tomu, že se nadbytečná močovina vylučuje z těla kůží. Dobrým zdrojem tohoto minerálu je listová zelenina, libové maso, vnitřnosti (zejména játra), dýňová semínka a ořechy, obilné klíčky, droždí nebo meruňky.

Pijte čaj
Bylinky nám mohou v boji proti pocení pomoci nejen v podobě koupelí či obkladů, ale zároveň ve formě čajů. Sáhněte po osvědčené šalvěji. Připravíte si ho jednoduše. 2-3 lžičky řezané (sušené nebo čerstvé) šalvěje zalijte 250 ml vroucí vody a nechte asi 15 minut louhovat. Čaj popíjejte vlažný a dopřejte si asi dva šálky denně. Pokud vás trápí noční pocení, vypijte šálek studeného šalvějového čaje večer před spaním. Užívejte lektvar Ze šalvěje lékařské si můžete připravit účinnou tinkturu. Připravíte si ji z 50 g sušené nebo čerstvé šalvěje, kterou nasekáte na drobné kousky. Směs zalijete 0,5 l kvalitního destilátu a v uzavřené láhvi z tmavého skla necháte asi týden odstát při pokojové teplotě. Občas tinkturu protřepejte. Užívejte 20 kapek 3x denně. 

Pudrujte se
Vraťte se do dětství a sáhněte po pudru s azulenem pro miminka, který koupíte v lékárně. Po každé koupeli nebo sprše si trochu zapudrujte dlaň a rozetřete prášek na oholené podpaží nebo případně i na nohy. Podobně jako dětský pudr funguje i obyčejná jedlá soda, kterou používáte v kuchyni. Tu můžete aplikovat nejen na kůži, ale zkuste si z ní připravit také koupel pro nohy.  

Dejte si ocet
Pocení pomáhá snižovat také jablečný ocet. Používá se již po staletí nejen při přípravě pokrmů, ale také jako tradiční léčebný a podpůrný prostředek proti mnoha neduhům. Přidejte si dvě lžíce jablečného octa do sklenice vody a tu následně vypijte. Pokud se vám do pití octového nápoje nechce, nalijte si hrneček jablečného octa do vany s horkou vodou, a dopřejte si osvěžující koupel.

 

Eva Šarfová pro portál i60

 

 

 

bylinky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%