Jak ulevit unaveným očím
Ilustrační foto: pixabay.com

Jak ulevit unaveným očím

26. 7. 2018

Pálení, bolest a zarudnutí jsou typickými příznaky unavených očí. Problémy si přitom většinou způsobujeme sami svým životním stylem.

Nepříjemné pocity očí se často spojují s dlouhodobým vysedáváním u televize nebo počítače. Samozřejmě to má své opodstatnění, ale není to jediný důvod únavy. Mezi další faktory patří třeba i pobyt v klimatizované místnosti, průvan nebo dlouhé sezení za volantem auta. Oči jsou také citlivé na suchý vzduch, sluneční záření, umělé osvětlení, pobyt v zakouřené místnosti. Škodí jim i nedostatek tekutin. Korunu všemu nasadíte, když si dlouho do noci budete číst u lampičky a dopřejete si jen pár hodin spánku.

Co přinese úlevu
Opravdu rychlou a účinnou pomocí jsou oční kapky, které zvlhčí oční sliznici. Mějte je po ruce vždy, když se chystáte na nějakou pro oči namáhavou činnost. Aplikujte je, když ucítíte pálení, řezání nebo začnete slzet. Účinnou pomocí jsou také studené obklady, jež uleví zejména oteklým očím, kterým se nedostalo spánku. Klasicky můžete použít plátky okurky, ale dobrou službu vám udělá také kousek látky či kosmetický tampon namočený v odvaru z ptačince, světlíku či okvětních lístků měsíčku. Úlevu přinese také akupresura. Zkuste palcem a ukazovákem jedné ruky masírovat kořen nosu pohyby nahoru a dolů.       

Myslete na prevenci
Mnohem lepší je samozřejmě problémům předcházet. Na unavené oči platí především odpočinek. Omezte proto činnost, která oči nejvíce namáhá, alespoň na chvíli. Když cítíte, že vás už přepadá únava a oči začínají pálit, odložte knihu nebo vypněte televizi a najděte si jinou zábavu. Raději sáhněte po sluchátkách. Dnes se už dá prakticky každá kniha stáhnout také v audiopodobě. Pokud musíte pracovat, zkuste si naplánovat program celého dne tak, abyste již k večeru nemuseli vysedávat u počítače. Oči jsou totiž už po celém dni unavené a světlo monitoru jim nepřidá.

Praktické rady
Pozor také při sledování televize. Oči se mnohem více unaví, když máte v místnosti zhasnuto a svítí jen obrazovka. Ponechte proto rozsvícenou alespoň malou lampičku. Při jakékoli pro oči namáhané činnosti také nezapomeňte zhruba po hodině udělat malou přestávku. Stačí se třeba jen zadívat mimo obrazovku nebo text. Ideálně obraťte svůj zrak na něco zeleného, třeba na rostlinu v květináči nebo na zelenou krajinu z okna. Pohybujte se ve větraných místnostech, kde není zakouřeno. Zcela zásadní je pro oči dostatek spánku, během kterého dochází k regeneraci a přirozenému zvlhčení očí. Pokud výše uvedená doporučení dodržujete a stejně vás oči pálí a cítíte diskomfort, raději zajděte k očnímu lékaři. Dost možná budete potřebovat nové brýle.

 

Eva Šarfová pro portál i60

 

 

 

 

 

oči zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.