Bizarní aukce: Podprsenka, žvýkačka. Vydražit se dá vše
Ilustrační foto: pixabay.com

Bizarní aukce: Podprsenka, žvýkačka. Vydražit se dá vše

7. 8. 2018

Posmrkaný kapesník, vyplivnutá žvýkačka, zubní protéza, ledvinové kameny….To vše se už objevilo v dražbách. Lidí, kteří nakupují různé podivnosti, přibývá. Takže, co vše se může dát zpeněžit?

Pozor, nadechněte se a uklidněte se. Při čtení následujících řádků se totiž můžete rozčílit. Nebo dobře pobavit. Je jen na vás, zda vás poznání, že svět se zbláznil, rozesmutňuje nebo rozveseluje. Každopádně to, co se nyní děje na různých aukcích, je pozoruhodné.

Například se vydražil posmrkaný kapesník herečky Scarlett Johanson. Někdo ho sebral, když jí vypadl, a pak ho dal do aukce. Vydražil se za pět tisíc tři sta dolarů. Úspěšný kupec je tedy zřejmě skálopevně přesvědčen, že jde skutečně o kapesník této filmové hvězdy a neposmrkal ho někdo méně známý, obyčejný. Vydražily se i ledvinové kameny herce Williama Shatnera, který je známý ze seriálu Star Trek. V tomto případě je třeba poznamenat, že je dal do dražby, jejíž výsledek putoval na dobročinné účely. Prodaly se za sedmdesát pět tisíc dolarů. Kupce našla i žvýkačka, kterou údajně vyplivla popová hvězdička Britney Spears. A to za v přepočtu čtrnáct tisíc dolarů.

S tím, jak přibývá různých možností, jak dražit věci přes internet, ukazuje se, že lidé jsou ochotni platit za neuvěřitelné bizarnosti. Zpravidla jde o věci, které patřily celebritám a touží je získat jejich fanoušci.

Další skupinu tvoří sběratelé určitých věcí, kteří prostě rozšiřují své sbírky. Na internetových dražbách se už objevily například sloní exkrementy, vzduch ze zaručeně zdravého prostředí, umělé ruce či nohy nebo třeba rakve pro zvířata. Na dražebním portálu Aukro se svého času objevil například železniční vagón. „Setkáváme se opravdu se zajímavostmi, nejvíce jich je v kategorii sběratelství. Ale objevily se i takové zajímavosti jako například kurzy zvětšení prsou či penisu snadno a rychle,“ uvedla za portál Michaela Papežová.

Neuvěřitelné věci se dají najít na mezinárodním aukčním portálu eBay. Tam se například objevila vysloužilá stíhačka. Zájemců bylo dost, ale problém nastal, když si nabídky všimla policie a sdělila prodávajícímu, že stroj nesmí překročit hranice Spojených států. Čas od času do takových nabídek policie zasáhne, přinejmenším případy prověřuje, zda nejde o trestný čin. A to v případech, kdy se třeba někdo pokusil vydražit vlastní babičku, tchyni, ale také třeba vlastní život.

Jistě, těžko říct, co si pod tím představit, každopádně je fakt, že internetové aukce přitahují hodně podivínů a šprýmařů. Každý rok je velký zájem o dražbu aukční síně Heritage Auctions, která v Beverly Hills nabízí věci, které patřily známým osobnostem. Jde o akci poněkud morbidní, protože zpravidla jde o věci lidí, kteří nedávno zemřeli. Tak se například prodal kabát zesnulé zpěvačky Whitney Houston, její kostýmy i svatební šaty. Rodina za ně dostala v přepočtu celkem dvanáct a půl milionu korun. Do aukce se dostal i pramínek vlasů zesnulého zpěváka Davida Bowieho. Dala ho tam parukářka, který mu ho tajně ustřihla, když připravovala paruku pro jeho sochu do muzea voskových figurín. Vydělala v přepočtu téměř půl milionu korun. I v tomto případě zřejmě nějaký fanoušek či fanynka bezmezně věřili, že jde opravdu o vlasy jejich idolu.

Když však odhlédneme od těchto bizarností, na různých aukčních portálech mohou sběratelé najít opravdu zajímavé kousky do svých sbírek. Každopádně je to pozoruhodný svět, do kterého se vyplatí občas nahlédnout, byť jen jako divák. I když třeba jen kvůli pobavení se.

 

Hana Charvátová, redakce

 

 

 

 

nákupy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%