Jak zpomalit stárnutí vlasů
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak zpomalit stárnutí vlasů

19. 8. 2018

Vlasy šediví, postupně řídnou a ztrácejí svoji původní krásu? Jen žádnou paniku. Čas vám pouze připomněl, že už je třeba věnovat vaší kštici více pozornosti a péče. 

Obecně míváme stárnutí spojené hlavně s přibývajícími vráskami, a tak se soustředíme především na péči o pleť. Na vlasy přitom často zapomínáme a odmítáme si připustit, že roky se na nich podepisují také. Pokud je tak trochu zanedbáváme, najednou můžeme zjistit, že nás vlasy čím dál častěji neposlouchají, konečky se více třepí, vlny se nevlní, ale lámou a účes ztratil živý lesk. Ke všemu to vypadá, že vám ta povadlá kštice dokonce řídne!

Hledá se viník
Je dáno geneticky, že u někoho dříve, u jiného později se už kolem třicítky začíná zmenšovat vlasová cibulka, dochází k poklesu tvorby kožního mazu, který posiluje vlas a dává mu zdravý, pevný vzhled. Tato skutečnost vyvolá ztenčení vlasu a jeho zvrásnění. Vlas se stává křehčí, a tím pádem náchylnější k poškození. Když se později přidá ztráta melaninu, objeví se ve vlasech šediny. Není to samozřejmě jen věk a hormonální změny, co ovlivňuje kvalitu vlasového vlákna, negativně se projevuje i stres, nezdravá výživa, nedostatek spánku, zkrátka celkový životní styl. Dalšími viníky může být prostředí, ve kterém žijeme plus chemické zásahy, jimiž vlasy prošly.

Zoufání není řešení
Pro vlasy jsou v tomto období důležité vitaminy, minerály, antioxidanty, stopové prvky a aminokyseliny, které projevy stárnutí zpomalí. Zdatným pomocníkem je například panenský olivový olej (zejména při častém fénování nebo lakování); zářivost dodá konzumace syrových nebo nahniličko uvařených vajec; o pevnost, a tím pádem větší odolnost proti vypadávání se postará listová zelenina; vitalitu přinesou broskve, meruňky a banány. Když chcete vlasům vrátit elastičnost, dodržujte pitný režim. A věnujete se více fyzickým aktivitám. Proč? Zlepší se váš krevní oběh a k vlasovým cibulkám se tak dostane více kyslíku a živin. Ocení to. 

Zvolte správnou kosmetiku
Ke kvalitě vlasů a jejich vzhledu hodně přispívá, jak a čím o ně pečujete. Na trhu je dnes již mnoho výrobků, které se zaměřují přímo na péči o stárnoucí vlasy, ptejte se po nich zejména v kadeřnických salonech. Seženete je i v drogerii, kde hledejte lahvičky s recepturami, které obsahují zejména koenzym Q10. Vašim vlasům prospějí také produkty s keratinem. Pokud už objevíte první šediny a rozhodnete se je maskovat, sáhněte po kvalitních vlasových barvách, které budou k vlasům šetrné, ideálně bez amoniaku nebo s recepturou s technologií omegaplex, která zajistí obarvení bez poškození vlasové struktury. Vyzkoušejte například barvy Color Expert od Schwarzkopf. Jestliže nebudete mít zrovna čas si dobarvit odrosty, je tu skvělá „vychytávka“ v podobě maskujícího spreje. Vyzkoušejte třeba Syoss Retoucher, který koupíte běžně v drogerii.            

Pomůže odborné vyšetření
Slábnoucím vlasům prospěje kratší sestřih, díky kterému omládnou. Vybírejte také kvalitní kosmetiku, například s obsahem koenzymu Q10, osvědčuje se také posilující receptura s obsahem kofeinu pro posílení vlasových cibulek. Výživnou masku vlasům dopřejte jednou za týden, denně pak před spaním přibližně 3 minuty jemně masírujte pokožku hlavy, což také pomáhá k usnadnění přísunu živin do vlasových cibulek.

Jestliže se ze stavu svých vlasů nešťastná a osvědčené rady nepomáhají, nestyďte se navštívit odborníka. Zamířit můžete buď na dermatologii, ale komplexní přístup můžete čekat spíše u trichologa. Vyšetření v jeho ordinaci probíhá pomocí speciální mikroskopické trichokamery, která umožní pozorovat detail pokožky hlavy i vlasu samotného na obrazovce. „Trichokamerou sledujeme stav pokožky a vlasu, včetně kořínku, abychom zjistili, jak je vyživován, a kde je příčina problému. Na jeho základě pak odborník stanoví způsob léčby a doporučí používání vhodných přípravků,“ říká Lenka Kašpaříková, tricholožka a dodává: „Součástí vyšetření je i pohovor, jehož cílem je zjistit informace o životním stylu, péči o vlasy či rodinné anamnéze.“  

 

Eva Šarfová

 

 

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.