Ondřej Zmeškal: 600 km poslepu pro malé nevidomé sportovce
FOTO: Nadace Leontinka

Ondřej Zmeškal: 600 km poslepu pro malé nevidomé sportovce

7. 9. 2018

Uplynulo jen pár dní od chvil, kdy jsme prostřednictvím série reportáží Oldřicha Čepelky s napětím sledovali Leoše Hrádka a jeho dlouhatánskou jízdu Evropou na kole. Nejel jen tak pro svou zábavu, ale účelem bylo vybrat peníze na pořízení speciálního elektotříkola, určeného pro vyjížďky nepohyblivých seniorů.

Vůbec by mě nenapadlo, že budu někdy psát příspěvek s podobnou tématikou, kdyby se ke mně nedostala informace o nevidomém Ondřeji Zmeškalovi a jeho odvážném plánu. V sobotu 8. září se Ondra rozběhne napříč republikou. A stejně jako Leoš Hrádek, ani on nepoběží jen tak pro svou zábavu. Rozhodl se totiž ve spolupráci s Nadací Leontinka, která pomáhá zrakově postiženým dětem a v minulosti pomohla i jemu, na oplátku podpořit šest zrakově postižených dětí a pomoci jim splnit jejich sny. Možná bych se o jeho plánu vůbec nedověděla, kdyby jedním z dětí, které si vybral, nebyl můj vnuk.

Ondru ani ostatní děti, o které se jedná, osobně neznám, takže budu čerpat z informací o nich uvedených na webových stránkách Nadace Leontinka.

Sedmadvacetiletý Ondra Zmeškal z Nového Telečkova na Třebíčsku přišel o zrak před sedmi lety. Ačkoliv jeho sportovní začátky nebyly lehké, nevzdal se a ve sportu našel smysl života. Začal běhat s vodicím psem do práce a postupně se s trasérem dopracoval až k tomu, že uběhl např. Jihlavský půlmaraton či maraton na Velké čínské zdi, absolvoval Iron Mana. 

A nyní se rozhodl pomoci podobně postiženým dětem a přeběhnout republiku od západu k východu. Startuje 8. září, doběhnout by měl 18. září. K tomu, aby za tuto dobu uběhl oněch 639 km, potřebuje denně uběhnout přes kilometrů šedesát ... dokázali byste to?

„Vezmu to přes Aš, Prahu, Pardubice, Olomouc, Třinec až do Jablunkova na východě naší země. Během cesty mě budete moct sledovat a podporovat, a to mnoha způsoby. Charitativní běh zachytí i dokumentaristé Jana Ševčíková a Tadeáš Bognár. Díky satelitnímu sledování budete každý den a v každý okamžik přesně vědět, kde se právě nacházím, odkud a kam běžím, kolik kilometrů mám za sebou a kolik jich musím ještě uběhnout” říká Ondra.

Cílem charitativního běhu je vybrat 186 tisíc korun. Ondra spočítal, že jeden kilometr přijde na 290 Kč a každý, kdo chce malé nevidomé sportovce podpořit, si může koupit třeba jeden jediný kilometr.

Desetiletá Linda vidí jen světlo a tmu. Navštěvuje hudební školu, kde hraje na klávesy, má ráda plavání, jízdu na kole, koloběžku, bruslení. Touží po rotopedu a mělo by se jí ho dostat v případě úspěchu sbírky.

Desetiletý David přišel o zrak kvůli agresívnímu očnímu nádoru. To mu nebrání v tom, aby vybojovával medaile v plavání i mezi zdravými plavci. Potřebuje peníze na pronájem dráhy, trénink a přípravu na závody. Sní o tom, že se dostane na paralympiádu.

Dva bráškové, desetiletý Martin a sedmiletý Dominik se narodili bez smyslu zraku. Rodiče jim pomáhají v tom, aby se naučili co nejvíc činností pro běžný život. Pomáhají v kuchyni, na zahradě i tátovi v dílně. Rádi by hráli fotbal a moc by jim pomohlo nafukovací hříště, kde by mohli běhat bez omezení a míč jim neutíkal.

Devítiletý Toník se narodil s hypoplazií optického nervu, rozezná jen světlo ... touží po tom, aby znovu mohl chodit na kurz plavání, při kterém paní trenérka plave před ním, drží ho a počítá, aby věděl, kdy udělat tempo.

U jedenáctiletého Martina se postupně ukázalo, že jeho oči nevidí tak jako oči zdravého člověka. Těžká zraková vada se projevovala např. když usilovně hledal hračku, která mu upadla a jeho okolí nechápalo, proč ji nesebere, když ji má pár centimetrů od ručičky. Rád jezdí na kole, sám na silnici by ale v žádném případě nemohl. Jeho velkým přáním proto je tandemové kolo, na kterém by mohl jezdit s mámou nebo tátou.

Budete držet palce Ondrovi i dětem spolu se mnou? Pokud chcete více informací o projektu Nadace Leontinka a Ondřeje Zmeškala 600 km poslepu pro malé nevidomé sportovce, otevřete si, prosím, stránky: 600 km poslepu pro malé nevidomé sportovce , což je i zdroj, ze kterého jsem čerpala při psaní tohoto článku, včetně úvodní fotografie Ondřeje Zmeškala.

Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.