V ČR trpí cukrovkou více než milión lidí, většina z nich ale léčbu podceňuje
Ilustrační foto: ingimage.com

V ČR trpí cukrovkou více než milión lidí, většina z nich ale léčbu podceňuje

13. 9. 2018

Záludná nemoc, která nebolí, avšak postupně přináší vážné zdravotní komplikace. To je diabetes. Diagnóza, kterou si vyslechlo už téměř 900 tisíc Čechů. Možnosti moderní medicíny bohužel naplno využívá jen necelá polovina z nich. Ti ostatní se zbytečně vystavují vyššímu riziku vážných zdravotních komplikací.

Diabetes zatím neumí současná medicína vyléčit, a proto je klíčové, mít jej správně pod kontrolou. „Z našich dlouhodobých šetření bohužel vyplývá, že uspokojivé hladiny glykovaného hemoglobinu neboli tzv. dlouhého cukru, který je hlavním ukazatelem správné kontroly onemocnění, nedosahuje ani polovina diabetiků s cukrovkou druhého typu,“ říká Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA., prezident Diabetické asociace ČR, a dodává: „Pokud by hypoteticky všichni pacienti svůj diabetes správně kompenzovali, dokázali bychom každý rok předejít stovkám úmrtí, infarktů, amputací, selhání ledvin nebo ztrátám zraku a dalším komplikacím, které postihují nedostatečně kompenzované pacienty.“

V Česku každý rok přibývá 50 tisíc nových pacientů. A sami přiznávají, že s kompenzací mají problémy. Z průzkumu, který mezi pacienty s diabetem a diabetology v ČR realizovala v loňském roce společnost QuintilesIMS, vyplývá, že celá třetina pacientů s cukrovkou druhého typu dodržuje správné léčebné postupy jen částečně nebo vůbec. Třetina pacientů nezná svou hladinu krevního cukru!

Průzkum také ukázal, že k nedostatečné kompenzaci diabetu přispívají zejména nedostatečná edukace pacientů a pozdní zahájení léčby moderními antidiabetiky. Právě moderní inzulínová léčba by však mohla mnoha pacientům pomoci snášet lépe obtíže spojené s nemocí. Inzulinový analog 2. generace se uvolňuje postupně, a tím se minimalizuje riziko hypoglykémií. U pacientů, kteří tyto léky dostali,  takřka o polovinu poklesly hypoglykemické příhody. Nedávné výzkumy v léčbě cukrovky zároveň dokázaly, že inzulín zdaleka není řešení jen pro těžké diabetiky. Naopak. Dříve se lékaři zaměřovali hlavně na pacienty, u nichž se už objevily potíže související s cukrovkou. Nyní odborníci doporučují zahájit léčbu inzulínem dříve a neponechávat pacienty „na prášcích“ v situaci, kdy tato léčba již nijak nepřispívá k dosažení jejich léčebných cílů.

Dialiga.cz – komunita pro pacienty

U všech pacientů s cukrovkou je důležité sledovat individuální plnění léčebných cílů a v případě potřeby léčbu upravovat, upozorňují odborníci. „Vedle moderních antidiabetik je klíčovou podmínkou úspěšné léčby také změna životního stylu pacienta a jeho proaktivní přístup léčbě. Edukace hraje v tomto smyslu zásadní roli,“ říká As. MUDr. Jan Brož, předseda sdružení Diacentrum a diabetolog z FN Motol. „Čeští pacienti mohou využívat internetový portál a zároveň facebookovou stránku Dialiga.cz, kde se tvoří komunita diabetických pacientů. Motivuje k proaktivnímu přístupu a změně životního stylu,“ dodává. Na portálu jsou dostupné ke stažení brožury z pacientského programu Váš průvodce diabetem, který už sedmým rokem pomáhá pacientům zvládat jejich onemocnění a léčbu.

 

cukrovka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.