Jak šel čas: Kostel Narození Panny Marie v Trmicích
Foto: autorka a archiv autorky

Jak šel čas: Kostel Narození Panny Marie v Trmicích

4. 10. 2018

Nejen Praha, ale i Trmice nedaleko Ústí nad Labem se pyšní Václavským náměstím, na kterém se nachází kostel Narození Panny Marie. Tato výrazná památka prošla mnoha těžkými obdobími a málem zanikla. Naštěstí se tento skvost pokaždé podařilo zachránit.

Kostel Narození Panny Marie v Trmicích, rok 1915

Kostel Narození Panny Marie v Trmicích, rok 2018

Kostel byl založel původně v barokním stylu na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století. V roce 1898 prošel zásadní proměnou. Byla mu vyměněna věž, změnil se i půdorys a podoba na moderní, novogotickou. V roce 1923 byly vysvěceny a do věže zavěšeny čtyři nové zvony, z nichž tři byly v době druhé světové války zrekvírovány (jako většina zvonů) pro vojenské účely a zůstal jen jediný. V roce 1932 byly zakoupeny nové varhany a o 21 let později vzniklo v jejich prostoru ohnisko požáru, který poškodil strop a znečistil oltář a veškeré vybavení. V roce 1972 byl kostel kvůli špatnému stavu stropní konstrukce uzavřen a teprve těsně před sametovou revolucí otevřen díky obětavosti dobrovolníků, neboť sami prováděli za minimální mzdu veškeré opravy. V prosinci roku 1990 farnost osiřela a byla spravována z Ústí nad Labem, odkud dojížděli diecézní kněží. Aby kostel zůstal dál duchovním centrem, znovu museli pomoci farníci. Jen díky nim zůstal kostel zachován. Fara byla pronajata pochybné německé firmě, jež po dvou letech zkrachovala a zanechala církvi dluhy.

V roce 2010 byl na Římskokatolickou farnost Trmice vyhlášen konkurz a v rámci insolvenčního řízení se zpracoval seznam k prodeji, včetně kostela, fary, mobiliáře, varhan, atd. O koupi kostela se začali zajímat muslimové a chtěli v něm vytvořit modlitebnu. Věřící a všichni, komu nebyl osud kostela lhostejný, učinili poslední zoufalý pokus a založili Občanské sdružení pro záchranu kostela a fary v Trmicích -  FIAT VOLUNTAS TUA a neúnavně sháněli prostředky k vykoupení. Nakonec se stal doslova zázrak a v roce 2013 byl kostel prodán v insolvenčním řízení díky nezištné podpoře a tisícům dárců z celé České republiky Občanskému sdružení, jež se stalo vlastníkem a všichni si mohli konečně vydechnout.

Svatostánek byl zachráněn, všechny útrapy zažehnány a já doufám, že už jej nepotká v budoucnu nic zlého. Na jeden kostel toho bylo víc než dost.

Zdroj: všechny dobové fotografie z knihy Dějiny města Ústí nad Labem, vydané v roce 1995.

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%