Jak šel čas: Kostel apoštola Pavla (Červený kostel)

Jak šel čas: Kostel apoštola Pavla (Červený kostel)

14. 10. 2018

V Ústí nad Labem, přímo v centru města  se nachází tři kostely. Nejznámější je Kostel se šikmou věží (Kostel Nanebevzetí Panny Marie), dále barokní Kostel sv. Vojtěcha s dominikánským klášterem a nejmladší z nich je evangelický Kostel apoštola Pavla, všeobecně známý pod názvem Červený kostel. Lidový název dostal podle charakteristické červené barvy.

Kostel byl postaven německými protestanty v letech 1904-1906, kdy byl po dokončení stavby ihned vysvěcen. Vytvořil důstojnou dominantu v tehdy nejluxusnější ústecké ulici (Ohsorgova, pak Gottwaldova, dnešní W. Churchilla). Jednoduchá jednoloďní stavba s čtyřicetimetrovou věží je světovým technickým unikátem, což naši historici dlouho věděli, ale dokumentaci a plány získali od svých drážďanských kolegů teprve v roce 2008.

Kostel byl stavěn technologií používanou k stavění mostů, což se do té doby u sakrálních staveb nedělalo. Oblouk z prefabrikátů byl dovezen a kompletoval se až na místě. Ocenění dostala Ústecká stavební firma, jež klenbu precizně poskládala. Kostel vypadá, že je postaven z červených cihel, což si většina lidí dodnes myslí. Není to však pravda. To, co vypadá jako cihly, jsou kachlíky nalepené na betonových zdech. Stavba se stala v roce 1998 památkově chráněnou stavbou a  dodnes ji hojně navštěvují jako učebnicový příklad budoucí architekti z celého světa.

Kostel apoštola Pavla, r. 1910

Kostel apoštola Pavla, 11.10.2018

I

nteriér není tak bohatě zdobený, jak vídáme u křesťanských kostelů. Velice zajímavě působí oltář z bílého mramoru, který je ze strany odvrácené veřejnosti otesený, aby se s tím mohlo posunovat, např. při mších. Nad vchodem a na bocích stěn je umístěna kruchta ze dřeva, kde byly původně vyryty citáty z bible v němčině. Za druhé světové války byl chrám  lehce poškozen, okna s ornamenty zničena a po válce byly nápisy v němčině nahrazeny zlacenými kříži, což ovšem evangelické kostely nikdy nemívají. Zajímavostí také je, že kostel byl plně elektrifikován a vytápěn parním topením.

dscn6831-4.jpg

Po roce 1945 kostel využívají pro duchovní službu Církev československá husitská a Českobratrská církev evangelická. Také se v něm často pořádají  kulturní akce a výstavy,

 Zdroj: všechny dobové fotografie z knihy  Dějiny města Ústí nad Labem, vydané v r. 1995

 

 

 

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.