Jak šel čas: Výletní zámeček Větruše v Ústí nad Labem
Jak šel čas

Jak šel čas: Výletní zámeček Větruše v Ústí nad Labem

19. 10. 2018

Větruše, vyhlídkový zámeček, původně hrad Vitruš, je nepřehlédnutou dominantou města a zároveň i výletním centrem společenského a kulturního dění místních obyvatel a turistů. Ne vždy tomu tak ovšem bylo.

Kdo přijíždí do Ústí nad Labem, zdaleka ho upoutá pohled na výletní zámeček Větruše, který se tyčí na skalním ostrohu nad soutokem řek Bíliny a Labe. Původně stál na vrchu v devátém století hrad Vitruš, do základů však vyhořel a na jeho místě  byla v polovině devatenáctého století vystavěna vyhlídková restaurace.

dscn6870-1.jpg

 Větruše ze silnice za Hlavním nádražím

 Větruše z lávky nad silnicí za Hlavním nádražím

Lidé sem chodili za zábavou, první patro sloužilo jako turistická ubytovna a na upraveném prostranství před budovou pořádaly spolky a organizace nejrůznější slavnosti a představení pro širokou veřejnost. Po druhé světové válce přecházela stavba do správy sportovních a turistických organizací, až skončila pod národním podnikem Restaurace a jídelny. Tím nastal neuvěřitelný úpadek kdysi věhlasného centra. Budova chátrala, část sloužila jako ubytovna zahraničních dělníků a v osmdesátých letech musel být celý komplex pro špatný technický stav uzavřen.

Větruše od řeky Bíliny

Větruše od řeky Bíliny

Po roce 1989 ústečtí radní místo možnosti zapsat celý komplex zpět do historického majetku města, z nepochopitelných důvodu se ho zbavili  a Větruše v rámci privatizace měnila jednoho majitele za druhým. V roce 2000 při požáru z větší části vyhořela a začalo se  počítat s variantou, že celý objekt zanikne a bude srovnán se zemí. Naštěstí ho po změně politické situace a po sílícím tlaku ze strany obyvatel v roce 2001 odkoupilo město a nastal obrat k lepšímu. Byla provedena nákladná rekonstrukce a z ruiny vyrostla reprezentativní dominanta krajského města. Velký zábavní areál včetně přírodního i zrcadlového bludiště a nově vystavená vyhlídkové věž lákají návštěvníky z širokého okolí. Od roku 2010 je možnost se dopravit na Větruši lanovkou vedoucí  z obchodního centra Forum. Jedná se o nejdelší visutou lanovku bez podpěr v České republice. Přiznám se, že jsem tento dopravní prostředek ještě nikdy nevyužila a raději pořád  šlapu po svých.

Jak šel čas: výletní zámeček Větruše

Jak šel čas: výletní zámeček Větruše

Na tomto příkladu je názorně vidět, jak málo stačilo, aby zaniklo atraktivní turistické místo. Přitom nyní se stala Větruše jedním z nejvíce navštěvovaných objektů v Ústeckém kraji. Vede odtud naučná stezka kolem někdejšího středověkého popraviště do areálu Ústeckého podzemí, kterou si mohou návštěvníci prodloužit a pokračovat k známému Vaňovskému vodopádu s fascinujícími vyhlídkami na labské údolí. Nabízí se i možnost přejít unikátní Masarykova zdymadla a navštívit hrad Střekov a v neposlední řadě zdatní jedinci mohou protáhnout cestu na královnu Českého středohoří, Milešovku, či si prohlédnout  pomník Přemysla Oráče ve Stadicích. Každoročně se také pořádá přes padesát let tradiční podzimní noční pochod na Milešovku, vedoucí od pedagogické fakulty přes Větruši, Doubice a Radejčín. Trasa měří cca 25 km, já sama jsem ji absolvovala vícekrát. Dříve se chodilo tam i zpět, což dělalo padesát kilometrů, Několik posledních let pochod končí ve Rtyni nad Bílinou, odkud se jede zpět vlakem nebo autobusem, takže měří zhruba "jen" třicet tři kilometry.

 

Zdroj: všechny dobové fotografie z knih: Zmizelé Čechy - Ústí nad Labem (vydané v r. 2011), Ústecké skoky časem (vydané v r. 2012), Dějiny města Ústí nad Labem (vydané v r. 1995).

 

 

Můj příběh Soutěž - Jak šel čas
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%