Koncert k výročí založení republiky
Foto: autorka

Koncert k výročí založení republiky

17. 10. 2018

V Severočeském divadle v Ústí nad Labem se konal dne 9. října 2018 koncert k výročí založení republiky, který pořádala agentura mého syna (Michala Maška) ve spolupráci s Ústeckým krajem. Účinkovali také I. Ardašev, I. Svobodová, M. Formáček a orchestr Severočeského divadla.

Dostala jsem od svého syna vstupenky na koncert k výročí založení republiky, který se konal 9. října 2018 v Severočeském divadle v Ústí nad Labem. Byl  to jeden z mála koncertů, kde účinkuje jako virtuos a nepůsobí pouze jako moderátor a pořadatel. Jako klavírního partnera si vybral brněnského kolegu Igora Ardaševa, s nímž často spolupracuje i ve svých dalších projektech, především kvůli jeho uměleckým kvalitám, profesionalitě a preciznosti.

program-1.jpg

Do první části Michal vybral skladby od B. Smetany z cyklu Má vlast, a to symfonické básně Vyšehrad a Vltava v úpravě pro čtyřruční klavír. Jelikož nebyly psány původně pro klavír, vyskytovala se tam místa (a nebylo jich málo), kde se prsty obou hráčů setkávaly na dvou centimetrech a museli dlouho zkoušet a improvizovat, aby mohli hrát, aniž by došlo ke kontaktu. Nejvíce mě udivilo, jak oba obraceli listy partitury, Když jsem se syna ptala, proč si na otáčení nepozval "obraceče not", vysvětlil následovně: "Ještě aby se tam motal někdo další! Myslíš, že jsme to původně neplánovali? Nejde to, nevešel by se tam."

V druhé části, kde zazněly Slovanské tance od A. Dvořáka, tento problém nenastal, poněvadž existují dvě verze, orchestrální a klavírní. Aby bylo představení zajímavější, Michal ve spolupráci s dirigentem Milošem Formáčkem pojali zpracování takto: " Ve vzájemném dialogu se doplňují čtyřruční klavír s  orchestrem v doposud nerealizované konfrontaci autorovy klavírní verze s orchestrální partiturou. "

Ještě dodávám, že úvodním slovem a uměleckým přednesem vystoupení doplnila herečka Ilona Svobodová.

Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%