Foto

Výrobci spustí portál ke kontrole
původu nakoupeného alkoholu

2. 10. 2012

Zkontrolovat původ každé lahve alkoholu bude možné na speciálních webových stránkách, které uvede do provozu Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL). Server bude spuštěný ve středu 3.10., do té doby je stále možné překontrolovat si původ lihovin přímo u výrobců.

Na internetových stránkách bude možné nalézt nejen návod, kde je na lahvi umístěn kolek a šarže dané lihoviny. Web rovněž umožní do předpřipravených textových polí vložit číslo kolku, respektive první čtyřčíslí, podle kterého bude možné určit výrobce, dále čárový kód a šarži lihoviny. Za pomoci těchto údajů webové stránky uživateli následně ukážou, jestli má lahev svůj rodný list nebo nikoliv. V případě, že je vše v pořádku, odběratel si bude moci tento rodný list s platným elektronickým podpisem vytisknout.

Prezident UVDL Petr Pavlík připomněl, že každá lahev lihovin, která je v současné době v regálech obchodů, má potvrzen svůj původ. „Zákazníci by se neměli nechat odradit starým, původním, kolkem, který je pouze dokladem o zaplacení spotřební daně, nikoliv dokladem o bezpečném původu alkoholického nápoje,“ dodal Pavlík.

„Jako problém stále vidíme a vnímáme otázku černého trhu, protože právě ten přinesl otrávený alkohol českým spotřebitelům. Unie výrobců a dovozců lihovin proto navrhuje nejen vytvoření odborné pracovní komise s účastí státních orgánů a členů UVDL, která se bude problematikou zabývat, ale také založení stálé speciální kriminalistické skupiny. Ta by měla za úkol zločin spojený s černým trhem s lihovinami potírat,“ doplnil viceprezident UVDL Pavel Dvořáček.

V souvislosti s otravami pančovaným alkoholem, na které celá zmíněná aktivita UVDL reaguje, je k dnešnímu dni potvrzeno 76 otrav, z toho lidí zemřelo.

alkohol prohibice
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.