Co je to DVB-T2 a co přinese? Budete muset vyměnit svou starou televizi?
Ilustrační foto: ingimage.com

Co je to DVB-T2 a co přinese? Budete muset vyměnit svou starou televizi?

14. 11. 2018

O DVB-T2 jste už určitě slyšeli. Tuto podivnou zkratku znáte z televize, z tisku, z internetu. Co je důležité, týká se zhruba každé druhé domácnosti v České republiky, což není málo. Kdo z vás sleduje televizi přes běžnou anténu, ten bude muset na příchod DVB-T2 reagovat, a to brzy. 

Už za rok se postupně začnou vypínat vysílače, které poskytují dnešní vysílání. Vysvětlíme, proč se to děje a jaké máte možnosti zareagovat.

Přenos televizního vysílání vzduchem na běžnou anténu rozhodně neprožívá klidné období. Pamatujete si určitě ještě na první digitalizaci, kdy skončilo analogové vysílání a začala digitální doba. A teď se vše mění znova. Proč? Důvodem jsou cenné frekvence, na kterých se televizní signál šíří. Konkrétně ty označované jako pásmo 700 MHz.

Napříč celou Evropskou unií padlo rozhodnutí, že tyto frekvence přestanou sloužit šíření televizního signálu. Ten v nich bud nahrazen vysokorychlostním mobilním internetem tzv. páté generace (5G). Televize musela ustoupit. Ptáte se proč? Vysvětlení je jednoduché. I když se to nám, Čechům, nezdá, příjem televizního signálu vzduchem na běžnou anténu není jinde v Evropě zdaleka tak rozšířený, jako u nás. Nadpoloviční většina diváků ladí televizi primárně přes běžnou anténu kromě České republiky už jenom v Chorvatsku. Jelikož vysílání vzduchem nezná hranice, rozhoduje se o využití frekvencí na mezinárodní úrovni a Česká republika musí taková rozhodnutí respektovat.

Ztrátu části prostoru pro televizní vysílání má kompenzovat právě přechod na efektivnější vysílací standard DVB-T2. Nicméně ani tak není budoucnost pozemního televizního vysílání jistá. Třeba Švýcarsko už na nějaký nový standard nepřejde vůbec a pozemní televizní vysílání vypne úplně. Na sousedním Slovensku je například nejrozšířenějším způsobem příjmu satelitní televize, podobně je tomu v dalších zemích sousedících s Českou republikou. Kromě toho je daleko rozšířenější kabelová televize a doslova boom zažívá internetová televize.

„Je spekulativní otázkou, jaká je budoucnost pozemního vysílání. My jsme přesvědčeni, že televizní anténou budoucnosti je internet,“ říká Iveta Šlapalová, ředitelka zákaznických služeb DIGI TV, jež od roku 2016 zákazníkům nabízí kromě satelitu též televizi přes internet.

Co je opravdu zadarmo
Proč se v České republice dosud více nerozšířilo kabelové nebo satelitní vysílání? Protože přes anténu je to zadarmo. A proč platit za něco, co lze mít bez peněz, že? Jenomže každá služba, která je zadarmo, má většinou háček. U televize je to nekonečný proud reklam na komerčních stanicích. Za televizi sice neplatíte, ale po každých 20 minutách filmu následuje mnohaminutový blok reklam.

Bez reklam je jenom Česká televize, ale za tu zase platíte koncesionářský poplatek. Důležité je ale zmínit, že přechod na DVB-T2 zadarmo nebude.

U bytových domů bude potřeba upravit společné antény. A u vás doma? Pokud nemáte zcela nový televizor, který je schopen DVB-T2 vysílat, máte dvě možnosti:

1. Pořídit si set-top box, díky němuž můžete nadále používat svou televizi;
2. Pořídit si novou televizi, na které můžete DVB-T2 sledovat.

Investice se pohybuje v řádech stokorun v případě set-top boxu, po několik tisíců při pořizování nové televize. Ty jsou sice kvalitnější, ale už dnes se ví, že kromě České televize nebudou ty nejžádanější stanice Nova a Prima vysílat ve vysokém, tzv. HD, rozlišení, takže na drahé moderní televizi připravené na vysoké rozlišení budete sledovat nekvalitní obraz. Z tohoto pohledu představuje nákup nové televize jenom z důvodu přechodu na DVB-T2 spíše vyhozené peníze. Opravdu se to „zadarmo“ vyplatí?

„Právě přechod na DVB-T2 by mohl lidi přivést k myšlence, jestli nezkusit jiný příjem signálu než přes anténu. Kabelové, satelitní či internetové televize se přechod na DVB-T2 nijak netýká. A že jde o placené televize? Měsíční poplatky nestojí víc než jedna večeře pro dva. Za to získáte více kanálů ve vyšší kvalitě. Daleko více kvalitní televizní zábavy,“ upozorňuje Iveta Šlapalová z DIGI TV.

Na rozhodnutí máte rok, v okolí Prahy se současné vysílání začne vypínat již za rok na podzim, na celém území republiky bude DVB-T2 zavedeno do února 2021. Na výběr máte buď navoněnou bídu zadarmo, nebo moderní řešení, které vám za přijatelnou měsíční platbu zajistí kvalitní zábavu.

nákupy televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%