Paběrkování slaví úspěch
FOTO: zachranjidlo.cz

Paběrkování slaví úspěch

27. 11. 2018

Dříve si tak přilepšovali chudí lidé. Sbírali na polích a v sadech to, co tam zůstalo po sklizni. Říkalo se tomu paběrkování a ten výraz nyní nabral nový rozměr.

Paběrkování se věnuje čím dál více lidí. Ne proto, že by je k tomu hnala bída, ale proto, že to berou jako jeden z kroků, jak omezit současné velké plýtvání s potravinami. A nejnovější údaje ukazují, že se paběrkování stalo velmi populární.

Nadšenci z iniciativy Zachraň jídlo začali prosazovat sběr nepotřebné zeleniny a ovoce v roce 2015. Teď bilancovali a vydali o tom zprávu. „Už čtvrtou sezónu jezdíme na pole sbírat ovoce a zeleninu, které neodpovídají parametrům obchodních řetězců nebo kterých je nadbytek,“ vysvětluje koordinátor projektu s názvem Paběrkujeme v regionech Adam Podhola.

Cílem party mladých lidí totiž bylo rozšířit tento trend do krajů a okresů, což se daří. Například v jižních Čechách vznikla dobrovolnická skupina, která nasbírala v sadech a na polích už dvanáct a půl tuny jídla. Jde o zeleninu a ovoce, které je naprosto v pořádku, kvalitní, poživatelné. Jen je třeba nějaká ta chudák okurka příliš zkroucená, tak ji tam zemědělci nechali, protože nesplňuje současné požadavky supermarketů na to, že okurka musí být pěkně rovná, dokonalá. Podobné je to třeba s jablky, které mají nějaký flíček či jinou vadu. Takové ovoce a zelenina by bylo odsouzeno k uhnití, k vyhození. Přitom může skvěle posloužit lidem, kterým nějaká ta vada nevadí. Ostatně, dříve narození vůbec nechápou, proč by ovoce a zelenina měly být perfektní, nablýskané a bez vad, protože si dobře pamatují, že nejlépe vždycky chutnalo jablko utržené ze stromu a nikdo se dříve nezajímal, jestli je souměrně kulaté.  

A tak organizátoři projektu už mají i organizace, které od nich napaběrkované ovoce a zeleninu odebírají. „Klienti odběratelských organizací byli z ovoce a zeleniny nadšeni. A nejlepší zážitek? Když jsme přijížděli s druhou várkou paběrkovaných brambor do domova seniorů, už tam na nás čekaly bramboráky z várky první. Lepší jsme dlouho nejedli,“ říká Kristýna Škabradová, provozí ředitelka Potravinové banky Jihočeského kraje.

Jídlo, které se paběrkováním v posledních letech podařilo zachránit a dále zpracovat, se už počítá na desítky tun.  A na nápad party mladých lidí se nabalil i další trend. Lidé přestávají odmítat kupovat ovoce a zeleninu, které není dokonalé. Došlo jim, že všechna ta nablýskaná jablíčka a rajčátka, která vypadají jako z reklamní fotografie, jsou v podstatě divná. Že přirozené je, když je rajče každé jiné, trošku nesymetrické, prostě vytvořené podle toho, jak na něj svítilo slunce. Doba okouzlení vším umělým a dokonalým pomalu přechází a supermarkety se začínají také pomalu ale jistě vézt na vlně návratu k přirozenosti.

Takže, pokud se někdy někdo vypraví na vycházku do přírody a nasbírá si tam tašku zapomenutých brambor nebo jablek, není třeba se na něj dívat se soucitem. Není to sociální případ, který si je nemůže koupit ani lakomec, kterému je líto za ně dávat peníze. Třeba je to člověk, který už má dost plýtvání s potravinami, které v poslední době dosáhlo gigantických rozměrů.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%