České vánoční ozdoby patří ve světě stále k nejlepším
Foto: Zuzana Pivcová

České vánoční ozdoby patří ve světě stále k nejlepším

6. 12. 2018

V současné době asi nejrozšířenější vánoční zvyk - zdobení vánočního stromečku - vznikl v Německu, odkud se asi od poloviny 17. století rozšířil do dalších anglosaských zemí. Později se už ujal v celém křesťanském světě.

K nám tato zvláštnost - dávat na stromky ozdoby -  přišla až v roce 1812. Tehdy pozval režisér Stavovského divadla Liebich hosty na svůj zámeček v Libni, kde se stala vyvrcholením štědrovečerní hostiny bohatě osvětlená ozdobená jedle. Do společensky nižších vrstev však tento zvyk pronikal pomalu, někde ho neznali dokonce ještě ani koncem 19. století. Zvláštností bylo, že se vánoční stromky někdy věšely na strop špičkou dolů. Jindy se už stavěly do podstavců, většinou ve tvaru kříže. Na počátku byly stromky zdobeny především svíčkami, symbolizujícími betlémské světlo. Poté se začaly objevovat přírodní ozdoby jako sušené ovoce, malá jablka, pozlacené ořechy, papírové řetězy slepované škrobem, první ozdoby ze slámy, šišek, případně brambor.

Skleněné ozdoby se u nás datují až asi od 60. let 19. století, třebaže první zmínka o nich pochází z Jizerských hor již ze 40. let 19. století. Byly to ozdoby ze skleněných vinutých perlí, voskových perlí, mačkaného skla a korálkové ozdoby z foukaných perlí. Ozdobné koule začaly být moderní až v době secese. Existuje však příběh, že už v roce 1858, kdy byl v Alsasku neúrodný rok a málo ovoce, rozhodl se jeden tamní sklář vyfouknout koule ze skla, aby měli lidé čím ozdobit své příbytky. Centrem německé produkce skleněných ozdob bylo durynské město Lauscha.

Po 1. světové válce se prosadily ozdoby z papírového kartonu obaleného posypovými miniaturními perličkami. Ve 20. letech se však již začíná rozvíjet ruční výroba foukaných skleněných ozdobm což byly koule, andílci, lidské i zvířecí figurky, chaloupky, ptáčci, ovoce a další. Vyfouknuté ozdoby se ještě navrch ručně omalovaly.

Až do počátku 30. let se k nám vánoční sklo ještě dováželo od německých firem, od roku 1933 se naopak už naše vyváželo. I u nás začalo být preferováno domácí sklo, které se vyrábělo především ve východních Čechách. České vánoční koule byly ve světě nejvíce ceněny spolu s lotrinskými. Byly kompletně ručně vyráběné.

V současné době proniká i k nám východní produkce vánočních ozdob, a to především z Číny. Zde jde však o strojovou výrobu, zatímco české foukané ozdoby, k nimž se náš trh postupně přece jen vrací, jsou mnohem kvalitnější.

Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%