Jak získat příspěvek na péči
Kdo má nárok na domácí péči?

Jak získat příspěvek na péči

30. 12. 2018

Stát příspěvkem na péči pomáhá lidem, kteří jsou dlouhodobě odkázáni na pomoc druhých. Tento příspěvek v roce 2018 pobíralo v České republice 357 000 lidí. Kdo má na příspěvek nárok a jak jej získat?

Žádost o příspěvek na péči může uplatňovat osoba, které je více než jeden rok. Musí být závislá na péči někoho jiného z důvodu více než ročního špatného zdravotního stavu.

Nárok posuzuje úřad práce na základě posudku zdravotního stavu zpracovaném odborníky a výsledků místního šetření v domácnosti žadatele. Výše příspěvku je stanovena zákonem o sociální péči. Ovlivňuje ji skutečnost, zda je žadateli do 18 nebo nad 18 let.  

Řízení o přiznání příspěvku na péči se zahajuje na základě písemné žádosti podané na tiskopisu předepsaném ministerstvem práce a sociálních věcí (žádosti jsou k dispozici na kontaktních pracovištích krajských poboček Úřadu práce České republiky nebo na Integrovaném portálu MPSV v sekci Elektronické formuláře - viz zde.

Žádost se podává na kontaktním pracovišti krajské pobočky Úřadu práce České republiky. Příslušnost kontaktního pracoviště se určuje dle místa trvalého pobytu žadatele o příspěvek na péči. Zaměstnanec krajské pobočky Úřadu práce České republiky (sociální pracovník) provádí pro účely rozhodování o příspěvku na péči nejprve sociální šetření, při kterém se zjišťuje schopnost samostatného života osoby (žadatele) v jejím přirozeném sociálním prostředí. Následně krajská pobočka Úřadu práce České republiky zašle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení žádost o posouzení stupně závislosti osoby.

 

Podívejte se na příběh paní Věry:

 

 

 

 

domácí péče edukativní video
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%