Jak se mohou senioři bránit proti exekuci
Exekuce postihuje více než 120 tisíc seniorů

Jak se mohou senioři bránit proti exekuci

2. 1. 2019

Půjčky s vysokými úroky, gamblerství, sázení. To jsou nejčastější důvody exekucí u lidí v seniorském věku. V exekuci je nyní více než 120 tisíc osob ve věku nad šedesát let. Zhruba u čtyřiceti procent z nich jsou vedeny tři a více exekucí, u desetiny dokonce více než deset exekučních řízení.

Velká část seniorů se zadluží ještě před tím, než odejdou do důchodu. Půjčí si na opravu domu, vybavení bytu, auto. Dokud pracují, splátky bez problémů hradí, ale po odchodu do důchodu už na úhrady splátek nezbývají peníze, což si mnozí neuvědomí. Seniory také často do finančních problémů dostávají jejich děti, které si od nich půjčují peníze na úhradu svých dluhů.

Jak exekuci řešit?

Ze všeho nejdůležitější je neoddalovat problém. Čím déle se řešení dluhů odkládá, tím je situace horší. "Je důležité co nejrychleji zjistit celkovou výši dluhů, tedy udělat si soupis všech závazků a následně řešit, zda je možné aspoň část dluhů uhradit, třeba za pomoci rodiny či přátel. Věřitel nepočká, ale u rodiny či známých lze dluh rozložit v čase," říká advokátka Simona Rašková z advokátní kanceláře Müller&Skalický. Právě spolupráce rodiny je podle ní při řešení exekucí velmi důležitá. Horší ale je, když se zadluží jeden z manželů (hraje na automatech, sází na internetu) a do problémů pak dostane svého partnera.

Pokud hrozí další rizika (rodina nespolupracuje), nabízí se několik řešení:
· Zúžení společného jmění manželů (SJM), protože exekuce postihuje i SJM. Zúžení SJM se provádí dohodou ve formě notářského zápisu.
· Rozvod - SJM zaniká právní mocí rozsudku o rozvodu. Podmínkou tzv. nesporného rozvodu je rovněž dohoda o úpravě majetkových poměrů.
· Ze závažného důvodu lze požádat o zrušení či zúžení společného jmění také soud. Závažným důvodem je vždy skutečnost, že manžela lze považovat za marnotratného, jakož i to, že manžel soustavně nebo opakovaně podstupuje nepřiměřená rizika.
·  Oddlužení - sám dlužník na sebe může podat návrh na oddlužení – je třeba uspokojit min 30% pohledávek nezjištěných věřitelů.

 

Podívejte se na příběh pana Michala:

edukativní video exekuce peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.