Na obaly máme vliv my spotřebitelé
Ilustrační foto: pixabay.com

Na obaly máme vliv my spotřebitelé

12. 1. 2019

Svět zahájil válku s plasty.Na to jakým obalům máme dát přednost při běžném nákupu jsme se zeptali děkana Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické v Praze docenta Vladimíra Kočího.

Jaký je rozdíl v recyklaci mezi papírovým a plastovým obalem? Který z těchto materiálů je pro přírodu šetrnější?
Rozdíly mezi zpracováním odpadních papírů a plastů jsou. Vycházejí z rozdílnosti materiálů. Plast je materiál, který by byl vhodnější pro dlouhodobé používání. Je škoda, že z něj děláme hodně obalů, které brzy skončí v odpadovém hospodářství. Když už bych si měl v odpadovém hospodářství vybrat, tak bych tam raději viděl papír než-li plasty. Papír lze snadněji odstranit bez velkých environmentálních dopadů. U plastů musíme hledat cesty, jak je recyklovat. Je špatně, aby plasty skončily v odpadovém hospodářství.        

Za jak dlouhou dobu se rozloží v přírodě papír a plast?
Plasty se rozkládají v prostředí výrazně pomaleji než papír. Plastu trvá desetiletí až třeba i sto let, než se rozloží. Nicméně i ty produkty rozkladu nemusí být neškodné. Některé plasty se spíše rozpadnou na malé částice a mikročástice. Ty mohou v prostředí přetrvávat desetiletí. Rozklad papíru je v řádu měsíců či maximálně jednotek let.              

Nyní stále slyšíme, že odpovědnost za používání plastů je na nás spotřebitelích. Jak ale donutit producenty obalů, aby se i oni chovali zodpovědně?
Tím, že budeme kupovat ty výrobky, které jsou zabalené do menšího množství obalů. Nemusíme si brát na vše ještě jeden plastový sáček. Neberme si v obchodech tašky na výrobky, které si kupujeme. Přinesme si vlastní tašky. Musíme jako spotřebitelé dát výrobcům najevo co chceme. Napište jim e-mail. To je hned. A rozhodně si vybírejme od jaké firmy si co kupujeme.              

Vidíte šanci v tom, že by se při výrobě obalů začalo ve větší míře používat sklo?
U některých výrobků je sklo tradiční obal. Dovedu si sklo představit jako dobrou součást komplexního systému, kdy některé komodity se budou balit do skla, jiné do jiných vhodnějších obalů. Rovněž se rozvíjejí systémy bezobalové či minimálně balené. Bylo by dobré, aby si zákazníci na některé komodity nosili obaly do obchodu a v nich si je nosily domů. Dříve se tak kupovalo i mléko do přinesených lahví, brambory do vlastních tašek – tak proč by to nemělo jít i v budoucnu. Jen naše pohodlnost a neochota snížit své dopady na životní prostředí nás vede k plýtvání s materiály.       

Rýsuje se nějaká alternativa v podobě nových materiálů, které budou méně nebezpečné pro planetu?
Jestli myslíte v obalech, tak to záleží právě na požadavcích zákazníků a na hygienických předpisech. Například na Filipínách mi v obchodě balili pokrm z rýže do velkých listů místních rostlin, ve kterých jsem si jej odnesl domů. Odpad jsem mohl hodit z okna do zahrady a za chvíli z něj nic nebylo. Toto ovšem všude nejde, a nebo nechceme, aby to šlo. Ideální bube balit co nejméně to jde. Papíru je zatím v odpadu poměrně dost a z recyklovaného papíru se obaly již vyrábějí. Přijde mi to rozhodně lepší, než-li plastové obaly.

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

 

životní prostředí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%