„Operace kovboj“
Foto: archiv autora

„Operace kovboj“

13. 1. 2019

 

Je to skutečný příběh, který se odehrál na jaře roku 1945, a vlastně už na konci války. Samozřejmě, že filmaři si jej upravili do „lepší“, voňavější verze. Na konci války všichni čistí v kompletních uniformách, a třešničkou je poslední boj s jednotkami SS které mají na sobě v té době nový vzor maskáčů. Rovněž klucí jak z magazínu. Ten maskovací potisk látky patentovali Němci již ke konci války a tento patent později koupila většina armád.

Přiznám se vám, že i jako chlap jsem si nad tím skoro zabrečel. Ta otázka a „šnicel“ byla jen taková hříčka a snaha upozornit na jeden krásný příběh o lidské statečnosti a nutnosti udělat něco ve jménu dobra a ve prospěch budoucích generací, ať to stojí, co to stojí. Škoda že takovíto hrdinové již vymřeli. Nebo nějaké znáte?

Dnes frčí střelené pohádky nebo Americké krváky, ale osudy lidí a věcí které bychom měli znát, jaksi mizí v nedohlednu. A k ději filmu? Je zde popis děje, obrázky z filmu a hodnocení uživatelů. Nebudu jej ale prozrazovat. Pokud si dáte do vyhledavače „Hostouň 1945“ tak vám vyběhnou skutečná dramata o lidech a koních, včetně pomníčku na památku této operace a fakt, stojí to za to. Major Podhajsky i generál Patton, originál fotky, jsou skutečné zúčastněné osoby, a je to jeden z mála příběhů zakládající se na doložených faktech. Politika a válka šly v tu chvíli stranou.  Jediná, ale zase skutečná a věcná poznámka je v závěru filmu, kde se komentátor zmiňuje o desetiletém „dočasném“ pobytu sovětských vojsk. Kdo chce, dohledá si na netu  další podrobnosti.

A kde se dá na ten film podívat? Někdo, kdo umí, si poradí, kdo neumí, zeptá se dětí, vnoučat nebo správce svého počítače, jde to, ale nemohu zde dát návod. Proč?? Dnešní zákony trestají na popud Autorského svazu stahování filmů za účelem zisku. Tak pokud pozvete sousedky na film a oni donesou ke kafi bábovku, chlebíčky a flašku už jste v zisku a může to někoho zajímat.

A odpověď na moji otázku? Na živo ji najdete ve filmu zhruba po jedenácté minutě, a text je v obrázkové galerii pod článkem.  Melodii vám zde nepřezpívám, ale je to typická Tyrolácká nebo Alpská hospodská „odrhovačka“. Přidal jsem i pár dalších fotografií z filmu, je na co se dívat.

Koníčkům zdar. Íhahááá.

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.