Marie Calma, můza, kterou obdivoval a nakonec zradil Leoš Janáček
M. Calma. FOTO: Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně

Marie Calma, můza, kterou obdivoval a nakonec zradil Leoš Janáček

21. 2. 2019

Největší moravské lázně Luhačovice proslavil kromě léčivých pramenů také bohatý kulturní život.

Velkou zásluhu na tom má i druhá manželka zakladatele luhačovického lázeňství MUDr. Františka Veselého (1862 - 1923), Marie Veselá Hurychová (1881 - 1966), která na umělecké scéně vystupovala pod pseudonymem Marie Calma.

Spisovatelka, klavíristka, operní pěvkyně a neúnavná propagátorka lidové kultury, byla především ženou velkého srdce. V Luhačovicích se v roce 1908 seznámila i s Leošem Janáčkem, kterého okouzlila krásou svého hlasu, půvabem a inteligencí. A byla to právě Marie Calma a její manžel, kdo zlomil léta trvající odpor tehdejšího ředitele pražského Národního divadla Karla Kovařovice a Janáčkova opera Její pastorkyňa – upravená a přejmenovaná na Jenůfu, mohla v roce 1916, čtrnáct let po skvělém přijetí v Brně, zaznít na prknech Zlaté kapličky. Marie Calma právem doufala, že titulní roli při premiéře svěří Janáček právě jí. Ale bohužel se nedočkala. Mistr dal přednost pěvkyni Kamile Ungrové. Manžele Veselé dokonce na premiéru ani nepozval.

Pouze jedenkrát byla Marie Calma vyzvána, aby v Národním divadle Jenůfu zazpívala. Bylo to v roce 1920. Leoš Janáček však cestu do hlediště nenašel. Uvedení Jenůfy přitom pro něj znamenalo nejen „dobytí“ Prahy, ale i Vídně a vlastně vstup na světovou hudební scénu. Marie Calma přežila svého manžela o dlouhých čtyřicet let. Přestože v Luhačovicích již dávno nežila, ve svém novém domově v pražském Karlíně, na něj nikdy nezapomněla a bedlivě dbala na uchování manželova odkazu. Přičinila se o vznik jeho pomníku, který dodnes stojí v blízkosti luhačovické lázeňské kolonády u pavilonu Vincentky. Autorem je sochař Franta Uprka, bratr malíře Joži Uprky.

Památka zůstává stále živá

Zásluhu na tom má Luhačovický okrášlovací spolek Calma. Jeho činnost navazuje na původní Okrášlovací spolek, který byl v Luhačovicích ustaven 6. července 1884 a v řadách jeho zakládajících členů najdeme vážené osobnosti z řad obyvatel Luhačovic i lázeňských hostů. Jak zdůrazňuje Blanka Petráková, nynější jednatelka Luhačovického okrášlovacího spolku Calma, bylo složení zakladatelů vskutku nadnárodní, najdeme zde Čechy, Slováky, Židy, Němce i Maďary. Cílem spolku bylo napomáhat potřebám léčebného místa, zavádění vylepšení, která by lázeňským hostům zpříjemnila pobyt a nepochybně také šíření dobrého jména Lázní Luhačovic. V roce 1951 byl spolek, stejně jako všechny ostatní, rozpuštěn ze zákona. S novým tisíciletím byla činnost Luhačovického okrášlovacího spolku obnovena v úzké spolupráci s Muzeem luhačovického zálesí a k názvu po zásluze přibylo jméno Marie Calmy.

Kloboukový den, Slavnost ptačích budek, Otevírání pramenů, Štědrá ptačí hostina u Aloisky, dobové módní přehlídky, pořádání kulturních a společenských akcí nejen v Luhačovicích, ale i okolních městech. Tím vším a ještě řadou dalších aktivit se může Luhačovický okrašlovací spolek Calma pochlubit. V loňském, jubilejním roce, se intenzivně zapojil do oslav sta let Československa i luhačovického muzea. Pro akce k výročí republiky připravili jeho členové řadu programů. Měli i věrohodného představitele T. G. Masaryka, který měl na sobě zcela přesnou kopii uniformy, v níž první prezident chodil, a stejně dokonalá byla i představitelka choti T. G. M. Charlotty. Nechyběli sokolové v replikách dobových uniforem. 

Příroda i originální vystoupení

V souladu s tradicí původního spolu, k níž kromě šíření kultury a vzdělanosti, patřila péče o životní prostředí, se spolek Calma zaměřuje originálním způsobem také na opeřence. Jde o takzvanou Trasu uměleckých ptačích budek, které vytvořili oslovení výtvarníci, sochaři i domácí kutilové a vznikla tak unikátní venkovní galerie. Svébytnou složku spolku tvoří taneční skupina The Crazy Flappers, která s patřičnou nadsázkou a humorem prezentuje charleston a další tance dvacátých a třicátých let. Jejich vystoupení jsou originální a oblíbenou součástí plesů i dalších kulturních akcí.

Činnost spolku řídí desetičlenný výbor, stálých členů je čtyřicet pět, ale na akcích se běžně podílejí i dobrovolníci. Vystoupení jsou jen třešničkou na pověstném dortu. Všechny kostýmy, včetně unikátních klobouků, které by se neztratily ani na pověstných dostizích Royal Ascot v Anglii, jsou dílem šikovných rukou členů a členek spolku. Až v letošním roce zavítáte do Luhačovic za zdravím, odpočinkem, nebo třeba na některou z akcí pořádanou členy luhačovického spolku, vzpomeňte si na ženu velkého srdce a silného charakteru Marii Veselou Hurychovou - Marii Calmu.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

historie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%