Křeček je parťák pro každý věk
Ilustrační foto: pixabay.com

Křeček je parťák pro každý věk

14. 3. 2019

Už dávno nejde o zvířátko, které pořizují rodiče dětem, aby se zbavili jejich škemrání, že doma chtějí nějakého živého mazlíka. Křečků se v domácnostech zabydluje čím dál více. Chovají je nyní často i lidé vyššího věku, kteří už nemají síly a podmínky chovat psa či kočku.

Stačí se rozhlédnout v prodejnách s potřebami pro zvířata. Pro křečky je tam tolik pochoutek a předmětů sloužících k luxusnímu křeččímu životu, že se to začíná podobat kvetoucímu byznysu s potřebami pro psy. Pro křečky se nyní prodávají nejen speciální dobroty, ale celé sestavy obydlí s různými prolézačkami a důmyslnými systémy, které křečky zabaví. Pro někoho je to téměř úchylná představa věnovat tolik pozornosti jakémusi hlodavci. Ovšem lidé, kteří podlehli křeččímu kouzlu to vidí jinak.

Výhody chovu křečka jsou jasné.  Nepotřebuje venčení, žije si pěkně sám ve svém bydlišti, které mu člověk připraví, je vlastně nenáročný na péči ve srovnání s jinými domácími mazlíky. Ovšem mazlík to je. Když se k němu člověk chová s láskou, křeček to velmi dobře vycítí a náklonnost vrací. Každý, kdo křečky chová, tvrdí, že rozhodně nejde o tupou nemyslící myš, jak by si mnozí lidé mohli myslet.

„Křeček se dokáže hodně naučit, ale záleží na člověku, nakolik se mu věnuje a jak se k němu chová. Již delší dobu pozorujeme, že se o ně zajímají senioři nebo lidé, kteří mají zdravotní potíže. Tedy ti, kteří chtějí zvíře, ale nemohou si dovolit chodit venčit psa,“ uvedla Viera Niezerová z Českého křeččího klubu, což je občanské sdružení, které sdružuje lidi, kteří křečky milují.

Velmi podstatné je, že náklady na chov křečka nejsou tak velké jako u psů a koček. Navíc, což sice může znít krutě, se křečci nedožívají vysokého věku. Takže, když si někdo v pětasedmdesáti či osmdesáti pořídí křečka, může mít fajn zpříjemnění života, ale nemusí mít strach, že po jeho smrti zůstane zvíře samotné, což by se stalo v případě, že by si v tom věku pořídili štěně nebo kotě. Zkrátka, křeček je jednoduchá a levná alternativa pro ty, kteří si nemohou dovolit náročnější zvíře.

Není nic pro ty, kteří mají k hlodavcům odpor a jsou to pro ně jen plaché hloupé myši, se kterými se nedá komunikovat.

Současná obrovská móda chovu křečků naznačuje, že něco v těch malých potvůrkách asi je, jinak by si je lidé tolik neoblíbili. Přibývá nejen potřeb pro ně určených, ale také výstav, soutěží a různých dalších akcí, na kterých se majitelé se svými křeččími parťáky scházejí. Je to tak, žijeme v době křečků, ale možná to nevíme, protože oni ve svých domovech nejsou vidět. Na rozdíl od psů totiž nechodí na vycházky.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

 

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%