Zima končí, nejvyšší čas myslet na klíšťata
Ilustrační foto: pixabay.com

Zima končí, nejvyšší čas myslet na klíšťata

12. 3. 2019

Příroda se začíná probouzet a mnozí z nás taky. Ne že bychom celou zimu spali, ale přece jenom to sluníčko a teplo nám vlévá do žil novou krev.

Odložíme bundy, kabáty, teplé boty a budeme víc venku, ať už na zahrádce, v lese, v parku nebo na chatě. A oni tam rozhodně zase budou. Klíšťata.

Už je to 25 let, co Jana přišla v během jednoho roku o oba rodiče. Vitální šedesátníci, Brňáci těšící se ze 4 vnoučat od dvou dcer, se od jara do podzimu věnovali zahrádce na své chalupě na Vysočině a přes léto jim tam na střídačku přibývala všechna vnoučata. „Maminka z plného zdraví zkolabovala, byla převezena do nemocnice a z té už se nevrátila. Zabila ji klíšťová encefalitida,“ vzpomíná Jana, která je dnes v maminčině věku. „Tím naše neštěstí neskončilo, brzy se ukázalo, že tatínek vůbec není schopen bez maminky najít sílu k životu. Zemřel ani ne za rok po mamince, jedno léto tu byli s námi bez jakýchkoliv problémů, a to další už ani jeden nežil,“ doplňuje Jana s tím, že tenkrát nikoho v rodině vůbec nenapadlo, že je možné dát se proti klíšťové encefalitidě očkovat. Od té doby se už nechávají očkovat všichni, rodiče jí to ale nevrátí.

Klíšťata začínají být aktivní s příchodem jara, hlavní žně pro ně představuje období od léta do časného podzimu, ovšem nákaza může hrozit ještě v říjnu. Základní očkování se skládá ze tří injekcí, přičemž druhá dávka se podává 1 měsíc po dávce první a teprve po této druhé dávce je zaručena ochrana před klíšťovou encefalitidou. Na třetí injekci dojde za 5 – 12 měsíců po druhé dávce. Aby se udržela obranyschopnost organismu, je třeba přeočkování 1 dávkou po 3 až 5 letech.

„Česká republika patří spolu s pobaltskými republikami a Slovinskem k zemím s největším plošným výskytem infikovaných klíšťat v Evropě. Jen mezi lety 2012–2016 bylo potvrzeno 2500 případů nákazy klíšťovou encefalitidou. Přesto se proočkovanost obyvatel pohybuje někde kolem 25 %, zatímco v sousedním Rakousku je to více než 80 %,“ uvádí PaeDr. Josef Křivánek z Vojenské zdravotní pojišťovny a dodává: “Navíc větší je podíl očkovaných dětí a mladých lidí, přitom z hlediska průběhu a následků nemoci jsou nejrizikovější skupinou právě starší občané. Očkování není hrazené z veřejného zdravotního pojištění, našim klientům proto výrazně přispíváme jednoduchým způsobem v rámci preventivního programu Zdraví.“

Očkovat se dá během celého roku, ideální doba na očkování proti klíšťové encefalitidě je však během zimy a v předjaří tak, aby byl člověk plně chráněn před nástupem hlavní sezóny klíšťat.

A jak to máte s očkováním vy?

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%